Βομβαρδίζει τα «ήρεμα νερά» και ζητά διχοτόμηση της Κύπρου

Προκλητικός ο Ερντογάν στη φιέστα του «Αττίλα» - Έκανε επίδειξη πολεμικής δύναμης, έμπλεξε την Ελλάδα με τη Γάζα, επιτέθηκε στον Δένδια και προανήγγειλε ναυτικές βάσεις
16:50 - 22 Ιούλιος 2024

Υπερέβη όλα τα όρια ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνοντας ευθέως στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… βάλει στη θέση του τον Νίκο Δένδια, επειδή «τόλμησε» να καταγγείλει ως παράνομη την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της κυπριακής επικράτειας. Η νέα πρόκληση Ερντογάν, με την οποία ταράζει τα… ήρεμα νερά στις διμερείς σχέσεις, σημειώθηκε κατά το ταξίδι της επιστροφής από τα Κατεχόμενα, όταν συνομιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο περιέγραψε ουσιαστικά τις πραγματικές του προθέσεις, που δεν είναι άλλες από τη δημιουργία τετελεσμένων με στόχο τη διχοτόμηση. Είχε προηγηθεί μπαράζ προκλήσεων και επίδειξη ισχύος με φόντο τον κατάπλου 50 πολεμικών πλοίων στο κατεχόμενο τμήμα, την τουρκική εθνοσυνέλευση να υιοθετεί ψήφισμα για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο με το οποίο ζητά τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να υπενθυμίζει «μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

«Ειλικρινά, δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης, που και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους και προανήγγελλε άμεσα εξελίξεις λέγοντας ότι «η θέση που δικαιούται το “Τουρκοκυπριακό Κράτος “ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας” δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

Σε αυτό το κλίμα ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε χθες με αιχμηρά σχόλια κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Άγκυρας. Όπως είπε, ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» που χρησιμοποίησε ο κ. Δένδιας για τους Τούρκους εισβολείς «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του». Ο Ερντογάν επιχείρησε δε να συνδέσει και πάλι το Κυπριακό με όσα συμβαίνουν στη Γάζα υιοθετώντας κατά βάση τα επιχειρήματα της Χεζμπολάχ, απειλώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς Ελλάδα και Κύπρο. «Η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα», σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη «Βόρεια Κύπρο», αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο: «Έχουμε και εμείς θάλασσα». Όλα αυτά την ώρα που οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα αλλά και για τα έργα που παράνομα επιχειρεί να κατασκευάσει ο στρατός κατοχής κατά μήκος της «πράσινης γραμμής».

Η ελληνική απάντηση ήρθε από τον Παύλο Μαρινάκη. «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής… Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Κάθε απειλή προς την Κύπρο γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανάρτησή του, δίνοντας στη συνέχεια μια ακόμη απάντηση με αφορμή τις συνεχείς επιθέσεις κατά του Νίκου Δένδια. «Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν στο σύνολό τους όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».

Ο Τούρκος πρόεδρος στη φιέστα για τον «Αττίλα» στα Κατεχόμενα

«ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ»

 Το Σάββατο, ανήμερα της α λα τούρκα φιέστας για τον «Αττίλα», ο Τούρκος πρόεδρος άφησε νέες αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ισχυριζόμενος παράλληλα πως η εισβολή έγινε γιατί από το 1963 έως το 1974 οι Τουρκοκύπριοι «φυλακίστηκαν» σε θύλακες που αποτελούσαν το 3% του εδάφους της Κύπρου. Κατά τον Ερντογάν, «η ειρηνευτική επιχείρηση» έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. «Βλέπουμε την 20ή Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας.

Παρέλαση με στολές Σελτζούκων

Στον Νότο (ελεύθερη Κύπρο), υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου», είπε επαναλαμβάνοντας τη θέση για δύο κράτη και διχοτόμηση. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι Τούρκοι πραγματοποιήθηκε κανονική επίδειξη πολεμικής δύναμης με τη συμμετοχή 50 πλοίων, μεταξύ των οποίων και το TCG «Anadolu». Συμμετείχαν επίσης: «Bayraktar TB-3» και «Bayraktar Kizilelma» (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τρία αεροπλάνα θαλάσσιας περιπολίας και πολεμικά αεροσκάφη F-16.