Λύση για την Κύπρο ζητά ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός από την Βρετανία ζήτησε επανέναρξη συνομιλιών - Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη αύριο στη Λευκωσία
15:05 - 19 Ιούλιος 2024

Με αναφορές στο Κυπριακό και στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών προσήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην κομητεία Όξφορντσιρ της Βρετανίας, την ώρα που γενικότερα καταγράφεται έντονη διπλωματική κινητικότητα επί του μείζονος αυτού εθνικού θέματος. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυριανή μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, που οδήγησε στη συνεχιζόμενη κατοχή. «Η Κύπρος είναι το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης από την ιστορική έπαυλη Μπλένεϊμ, εκφράζοντας την ελπίδα πως το ζήτημα θα επιλυθεί και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα επαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το περιβάλλον, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα η υψηλού συμβολισμού παρουσία του πρωθυπουργού αύριο στη Λευκωσία, για την επίσημη εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής. Πολύ περισσότερο όταν την ίδια μέρα στα Κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, για να συμμετάσχει στα πανηγύρια που διοργανώνει το ψευδοκράτος. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μιας ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς καθίσταται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα είναι παρών ανήμερα της τουρκικής εισβολής με ταυτόχρονη παρουσία Τούρκου πρόεδρου στο κατεχόμενο τμήμα, αναδεικνύοντας εμφατικά την ελληνική θέση ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Άλλωστε ο ίδιος κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κατά το τελευταίο τους τετ α τετ στη νατοϊκή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, με τη θέση της Αθήνας να είναι καθαρή και ξάστερη πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και καμία συζήτηση στην κατεύθυνση των δύο κρατών. Ο πρωθυπουργός, στη Νέα Υόρκη, κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Κύπρος, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά την προσέλευσή του στη χθεσινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου συμμετείχαν 47 Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε η σύνοδος να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασίλειου και της ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό επεσήμανε πως η ΕΕ έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, και αυτό, όπως υπογράμμισε, «είναι μια σωστή προτεραιότητα». «Έχουμε υπογράψει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε νόμιμες οδούς μετανάστευσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.