Άρχισαν τα «καρφιά» για την Άννα

Ταραχή στα επιτελεία των «μνηστήρων» για τη νέα υποψηφιότητα - Η απουσία και η διείσδυση στο μεταρρυθμιστικό κέντρο
19:42 - 18 Ιουλίου 2024

Αρκετά ξεκαθαρίσματα στο ΠΑΣΟΚ φέρνει η κάθοδος της Άννας Διαμαντοπούλου στη μάχη για την ηγεσία, καθώς σχηματοποιούνται αδρά οι «διαχωριστικές γραμμές» και τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας. Το βέβαιο πάντως είναι πως η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση θα βρίσκει πολύ κόσμο… απέναντι της. Η πρώην Ευρωπαία επίτροπος και πρώην υπουργός, η οποία, κατά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θοδωρή Μαργαρίτη, έχει συνδεθεί με την «εποχή των παχειών αγελάδων» της περιόδου Σημίτη, δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες στη Χαριλάου Τρικούπη, εκεί δηλαδή όπου έχουν πολλά να λένε για τη μακροχρόνια απουσία της, ειδικά στα πέτρινα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να ξεχνούν την περίοδο των μνημονίων, όταν δηλαδή, η ίδια βρέθηκε εκτός Βουλής και απείχε εντελώς από τα κομματικά. Της καταλογίζεται επίσης πως στα 12 χρόνια που έμεινε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής έμοιαζε να βρίσκεται πιο κοντά στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά σε αυτές του ΠΑΣΟΚ… Αντίληψη που προφανώς ισχυροποιείται μπροστά στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλο τμήμα των εκσυγχρονιστών έχει μετακινηθεί προς τη ΝΔ, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και ψηφοφόρων, αλλά και γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές που το όνομά της ακούστηκε… να παίζει δυνατά ενόψει κάποιου ανασχηματισμού.

Τα επιτελεία των αντιπάλων της τυπικά αντέδρασαν ήπια στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, χαρακτηρίζοντάς την «καλοδεχούμενη». Η πραγματική εικόνα ωστόσο φαίνεται να συμπυκνώνεται στα «καρφιά» των Νίκου Ανδρουλάκη και Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με τη χρόνια απουσία της και τους καλούς διαύλους επικοινωνίας με τη ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο θερμός υποστηρικτής του Χάρη Δούκα, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η «όποια κριτική της κυρίας Διαμαντοπούλου προς τη ΝΔ μέχρι σήμερα είχε συνήθως διορθωτικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα». Είναι γεγονός πάντως πως η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση έχει δημιουργήσει πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να το αξιοποιήσει, τόσο η ίδια όσο και το ΠΑΣΟΚ για τη μελλοντική του πορεία. Στοιχείο που βλέπουν ακόμα και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί της, οι οποίοι αναγνωρίζουν επίσης ότι η κυρία Διαμαντοπούλου διαθέτει «πρωθυπουργικό» προφίλ.

Με τη μέχρι τώρα πολιτική της διαδρομή, η πρώην υπουργός φαίνεται να μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του μεταρρυθμιστικού κέντρου, στο οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύσκολα όμως θα μπορέσει να απευθυνθεί και να κερδίσει «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνους που πλέον έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διείσδυση. Η ίδια πάντως δηλώνει (Σκάι) ότι «είναι η ώρα να μιλήσουμε για πλήρη αναδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ, για να γίνει ένα μεγάλο και κυβερνών κόμμα».