Η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να δίνει το σήμα πως η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών περνά μέσα από την ψηφιοποίηση. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Η συνάντηση έγινε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΕ, η οποία καταγράφει την αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών που σημείωσε η Ελλάδα το 2023, ενώ συγχρόνως κατέγραψε και τη μεγαλύτερη βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα σε δύο χρόνια η χώρα μας έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας-DESI).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ψηφιακή πρόοδος αρχίζει και αποτυπώνεται πια και στους δείκτες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα της αξιοποίησης της τεχνολογίας στον σκοπό της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις πολλές καινούργιες υπηρεσίες οι οποίες προστίθενται συνέχεια στο gov.gr, σημειώνοντας ακόμη πως «αποτελεί προτεραιότητα να αξιοποιήσουμε και την τεχνολογία έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Παράλληλα, τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την επίτευξη αυτού του διπλού στόχου και αναφέρθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, που θα τεθούν σε τροχιά το 2026. Αναφορικά με το Κτηματολόγιο υπήρξε επανάληψη της δέσμευσης ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ τονίστηκε πως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το 90% των πράξεων πλέον γίνεται ψηφιακά.
Πολύ σύντομα θα τεθεί, επίσης, σε εφαρμογή το AI Act, το οποίο θέτει το ευρύτερο πλαίσιο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην πορεία ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr, όπου πλέον πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να βρουν 1.832 υπηρεσίες, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου 300 ψηφιακές υπηρεσίες. Να σημειωθεί ακόμη ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα παροχής συναίνεσης (consent), που επιτρέπει στον χρήστη την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του.