«Κένταυρος», ο εξολοθρευτής των drones των Χούθι

Εντυπωσιάζει το ελληνικό όπλο που τοποθετήθηκε στη φρεγάτα «Ψαρά» - Ανοίγουν τα φτερά τους ο «Αρχύτας» και ο «Γρύπας»
18:38 - 18 Ιουλίου 2024

Οι μεγάλες δυνατότητες του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού, όταν αυτές δεν ακυρώνονται από τη γραφειοκρατία και τον κομματισμό, αναδείχθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην ταχύτατη σχεδίαση και κατασκευή του αντι-drone «Κένταυρος» από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Οι τρεις καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones / UAVs) από τη φρεγάτα «Ψαρά» κάνουν πολλές τρίτες χώρες να στρέφουν την προσοχή τους στο ελληνικό σύστημα, την ώρα που οι Τούρκοι δείχνουν να τα έχουν… χαμένα από τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του όπλου αλλά κυρίως από την αστραπιαία αντίδραση της πολεμικής μας βιομηχανίας.

Οι επιδόσεις του ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης συστήματος εκπομπής παρεμβολών, που δίνει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τα εχθρικά drones χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός σε μεγάλες αποστάσεις, εντυπωσίασαν ακόμη και τον κυβερνήτη του ολλανδικού πλοίου υποστήριξης «HNLMS Karel Doorman», ο οποίος βρισκόταν πάνω στη φρεγάτα μας για επίσκεψη εργασίας και είδε σε πραγματικό χρόνο όλη την ελληνική επιχείρηση. Αυτό το soft kill όπλο made in Greece δεν αποτελεί τη μοναδική πολύ σημαντική προσθήκη για τις ελληνικές δυνάμεις μπροστά στην αυξημένων απαιτήσεων επιχείρηση «Ασπίδες», αλλά αποτυπώνει και τα μεγάλα βήματα που μπορούν να γίνουν στην εντός συνόρων πολεμική βιομηχανία, η οποία αναπτύσσει επίσης τα προγράμματα «Αρχύτας» και «Γρύπας».

Ο «Κένταυρος», παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε για χρήση από τον Στρατό Ξηράς ως εποχούμενο αντι-drone, έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στη ναυτική εκδοχή του. Έχοντας ως βάση τη χερσαία έκδοση, η ΕΑΒ προσάρμοσε το anti drone σύστημα στις ανάγκες των φρεγατών που θα συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να αποκόψει το drone από τον χειριστή του και αυτό χωρίς καθοδήγηση να πέσει στη θάλασσα, προχωρά δηλαδή σε «μαλακό θάνατο» – αυτό στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ονομάζουν «soft kill». Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι στο Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν την εγκατάσταση του «Κένταυρος» και στην επόμενη μονάδα που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, τη φρεγάτα «Σπέτσαι». Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο και, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη παραγγελία στην ΕΑΒ, η εναλλακτική λύση θα ήταν να ξηλωθεί το anti drone σύστημα από το «Ψαρά» και να τοποθετηθεί στο «Σπέτσαι». Η απεγκατάσταση και η εκ νέου εγκατάσταση, όπως και η εκπαίδευση του πληρώματος, θα απαιτήσει όμως αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο απόπλους της επόμενης φρεγάτας για τον Κόλπο του Άντεν. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει ενταχθεί στην επιχείρηση «Ασπίδες» με φρεγάτες ΜΕΚΟ, μονάδες δηλαδή παλαιότερης τεχνολογίας, οι οποίες θα πρέπει έτσι και αλλιώς να εκσυγχρονιστούν. Για αυτό και έχουν υπάρξει συζητήσεις-προτάσεις, εκτός του υφιστάμενου «Κενταύρου», η ΕΑΒ να λάβει παραγγελία από το ΠΝ για ακόμη τρεις ώστε να ενισχυθούν και οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης «Ύδρα» με τον πλέον δοκιμασμένο στο πεδίο παρεμβολέα.

Η φρεγάτα «Ψαρά» με το σύστημα «Κένταυρος» καταρρίπτει τα drones των Χούθι με σύστημα παρεμβολών

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας αναμένεται να συμβάλλει πολυεπίπεδα στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030». Καλύπτοντας τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας μέσω της ΕΑΒ, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι και περιορίζεται η εξάρτηση από ξένους προμηθευτές. Αναβαθμίζεται επίσης η τεχνογνωσία και η κατάρτιση του προσωπικού της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία ήδη προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναπτυχθεί και το πρόγραμμα «Αρχύτας». Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου μεικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAVs, καθώς διαθέτει κάθετη απογείωση και προσγείωση (VTOL), βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Αρχύτας» και «Γρύπας» που κατασκευάζει η Ελλάδα

Σε πρώτη φάση θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 25 κιλά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, πιο εξελιγμένες εκδόσεις. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το drone «Γρύπας», που δείχνει ότι ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά. Ο «Γρύπας» είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθαρά επιθετικού ρόλου, που θα φέρει οπλισμό και αυτονομία που θα πλησιάζει τις 40 ώρες, ενώ η εμβέλειά του θα ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα. Πρόκειται για αερόχημα βάρους άνω των 3 τόνων με το ωφέλιμο οπλικό φορτίο του και άνοιγμα πτερυγίων 20 μέτρα. Για την κατασκευή και των δύο αυτών προγραμμάτων η ΕΑΒ συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Χαστούκι Δένδια στην Άγκυρα: Λυπάμαι που δεν ευχαρίστησα τις δυνάμεις εισβολής στην Κύπρο

Ο Νίκος Δένδιας στην Κύπρο

Ευθεία προσωπική επίθεση κατά του Νίκου Δένδια, με προκλητικές αναφορές στην Κύπρο και την εισβολή του 1974, εξαπέλυσε η Άγκυρα, έλαβε όμως τη δέουσα απάντηση. Θυμίζουμε ότι προ πολλού οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο των υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίο καταλογίζουν διάφορα απίθανα, στην ουσία όμως ενοχλούνται από τις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνει, θυμίζοντας πως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του τουρκικού κατεστημένου. Αυτή τη φορά αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα», στις οποίες είχε κάνει λόγο από τη Λευκωσία «για την τελευταία διχασμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Αναφέρθηκε παράλληλα στη μαύρη επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, «ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε», όπως είπε, τονίζοντας, όμως, πως πλέον για την Ελλάδα η Κύπρος δεν κείται μακράν. Στην προκλητική ανακοίνωσή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Δένδια «χαμηλού επιπέδου, ψευδείς και συκοφαντικές» και του καταλογίζει «προσπάθειες για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο», καθώς και «προσπάθειες να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού».

Γενναία αύξηση στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού

Σε διορθωτικές κινήσεις στο «επίδομα στόλου» προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο να δοθεί οικονομική ανάσα στα στελέχη μάχιμων μονάδων αλλά και να αναχαιτιστεί το κύμα παραιτήσεων που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Οι αλλαγές έρχονται μέσω της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δημιουργώντας νέα οικονομικά δεδομένα, καθώς η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνεται ανάλογα με τον τύπο του πολεμικού πλοίου αλλά και τον βαθμό όσο και τα καθήκοντα που έχει κάθε στέλεχος. Η αύξηση, που θα αρχίσει να καταβάλλεται από τέλος του μήνα και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιουνίου 2024, αφορά τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές των στελεχών και θα ανέρχεται σε ποσοστό 15-25%. Ενδεικτικά, ο αντιπλοίαρχος κυβερνήτης θα λάβει αύξηση περί τα 460 ευρώ, για τον πλωτάρχη κυβερνήτη η αύξηση θα κυμαίνεται στα 380 ευρώ, ο σημαιοφόρος θα δει επιπλέον 250 ευρώ στον μισθό του, ο κελευστής 220 ευρώ, ενώ οι ΕΠΟΠ-ΟΒΑ θα λάβουν αύξηση περίπου στα 210 ευρώ. Το επόμενο διάστημα όμως αναμένονται ανακατανομές και στην εκτός έδρας ημερήσια αποζημίωση, τα γνωστά και ως «πλεύσιμα», τα οποία θα καταβάλλονται επιπλέον των πιο πάνω ποσών, ανάλογα βεβαίως με τον τύπο αποστολής στην οποία συμμετέχει το προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «πλεύσιμα», που καθιερώθηκαν ως ημερήσια αποζημίωση τη δεκαετία του 1980, σήμερα κυμαίνονται στα… 17 ευρώ.

Διαιρεμένη χώρα

Το ΥΠΕΘΑ απάντησε με μια λιτή, άκρως όμως δηκτική, ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:  «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία». Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας παρείχε ο Παύλος Μαρινάκης, δηλώνοντας (Talk Radio) ότι δεν βλέπει καμία υπονόμευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προαναγγέλλοντας ότι το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στην Κύπρο, ανήμερα της θλιβερής επετείου, για να εκφωνήσει ιστορική ομιλία. «Ελλάδα και Κύπρος ζητάνε μια λύση που θα κοιτάει στο μέλλον στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μια λύση δύο κρατών. Είναι ανάγκη η Κύπρος να σταματήσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα διατύπωσης διαφορετικών θέσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στο θετικό κλίμα και ο διάλογος έχει οφέλη, αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο διάλογος δεν σημαίνει αφελή προσέγγιση της πραγματικότητας».

Ανησυχία στην Τουρκία μετά την τριπλή επιτυχία στον Κόλπο του Άντεν

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του ελληνικού anti-drone συστήματος «Κένταυρος» δεν πέρασαν απαρατήρητες στην Τουρκία προκαλώντας γενική ανησυχία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση επτά σταθμών ηλεκτρονικού πολέμου στα νησιά. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως όλες αυτές οι ελληνικές πρωτοβουλίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα και στόχο να χτυπήσουν τουρκικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη-drones) κάνοντας λόγο για «αλαζονική κίνηση των Ελλήνων εναντίον της Τουρκίας». «Η Ελλάδα σχεδιάζει σοβαρά να καταρρίψει τουρκικά UAV», αναφέρει η εφημερίδα «Yeni Akit», ενώ στο δημοσίευμά της γίνεται εκτενής αναφορά στο ελληνικής παραγωγής σύστημα εκπομπής παρεμβολών που έχει εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Ψαρά» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στον Κόλπο του Άντεν. «Ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει μέχρι στιγμής 3 UAV των Χούθι και στην τελευταία επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ονομάζεται ‘’Κένταυρος’’ », σημειώνεται. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα σημειώνει πως «η κατάρριψη έγινε με παρεμβολή μηδενικού κόστους σε σύγκριση με πυραύλους τύπου Aster», εξηγώντας πως με το νέο ελληνικό σύστημα οι χειριστές του μπορούν όχι μόνο να εντοπίσουν αλλά και να επέμβουν στο λογισμικό εχθρικών UAV και να τα καταρρίψουν, δίχως τα πολεμικά πλοία να ρίξουν βολές.