Την εικόνα μιας Ελλάδας στη δίνη βαθύτατης κατάθλιψης δίνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, καθώς τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες είναι ο φόβος (51%), η οργή (49,6%) και η παραίτηση (39,5%). Έξι στους δέκα χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας «μέτρια, κακή ή πολύ κακή» και εκτιμούν ότι στους επόμενους 12 μήνες θα μείνει στάσιμη ή θα χειροτερέψει – ευρήματα που φανερώνουν την έλλειψη ελπίδας (25,4%), περηφάνιας (10,3%) και σιγουριάς (9,6%) στους Έλληνες.
Ειδικότερα, η ακρίβεια (η μάχη της επιβίωσης, με άλλα λόγια) συνθλίβει την καθημερινότητα των πολλών, καθώς καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα με 62,4%, ενώ ακολουθούν η Υγεία (43,1%), η ανεργία (29,2%) και η οικονομική ανάπτυξη (20,3%). Το 59,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών σε βαθμό που δυσκολεύεται ή δεν μπορεί καθόλου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ το 80,6% εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και καταγράφονται πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Οι πολίτες παράλληλα παρουσιάζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, καθώς το 69,2% κρίνει «μάλλον ή σίγουρα αρνητικά» τη ΝΔ ως προς τη στάση της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συνολικά, καταγράφοντας αύξηση 11,2 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (Δεκέμβριος του 2023). Η απογοήτευση όμως των πολιτών είναι συνολικότερη, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφουν απώλειες στο ερώτημα ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σε σχέση πάντα με την προηγούμενη μέτρηση. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια μικρή αύξηση σε αυτόν τον δείκτη.
Το κυβερνών κόμμα ωστόσο διατηρεί το ευρύ προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου με 24,9%. Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 12,1% και με μόλις μια μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟΚ (11,1%). Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,6%, Ελληνική Λύση με 7,3%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, ΜέΡΑ 25 με 2,9%, ΝΙΚΗ με 2,9%, Φωνή Λογικής με 2,7%, Νέα Αριστερά με 1,9%, Πατριώτες με 1,8%, ενώ «άλλο κόμμα» επέλεξε το 4,9%. Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 16,3%, με το 11,5% να δηλώνει «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» και το 4,8% «Λευκό-Άκυρο-Αποχή». Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28,3%, ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,3%, ενώ πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 6,7%.
Ποιοι γενικοί γραμματείς οδεύουν προς την έξοδο
Αλλαγές σε πάνω από τους μισούς γενικούς γραμματείς είναι, μαθαίνω, ο στόχος του Μαξίμου. Αν και τον θεωρώ υπερβολικά αισιόδοξο, δεδομένου ότι όλοι όσοι θα αποπεμφθούν έχουν τοποθετηθεί από την ίδια κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά αισιοδοξούν ότι οι Σκέρτσος, Μυλωνάκης και Νέζης θα καταφέρουν το… θαύμα τους. Μάλιστα πληροφορούμαι ότι ο στόχος που έχει τεθεί κινείται προς την κατεύθυνση των αλλαγών μέσα στον Ιούλιο και συγκεκριμένα περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από το ρεπορτάζ που έκανα (πρόχειρο, γιατί φύσαγε στα Φαλάσαρνα και δεν άκουγα καλά με την άμμο στα αυτιά) προκύπτει ότι προτεινόμενοι για την έξοδο μεταξύ των άλλων είναι οι Αλεξανδρής του Δικαιοσύνης, Δημοσθένους του Εσωτερικών με αρμοδιότητα την ιθαγένεια, Βιλδιρίδη του Υγείας, Μαγουλάς του Υποδομών, Παπαγιαννίδης του Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημαδάμα του Οικογένειας, Μοσκώφ του Μετανάστευσης, Φλουρής του Τουρισμού, Δανδόλου του Οικονομικών, Ζώρας του Παιδείας, Λυγούρα του Αντεγκληματικής Πολιτικής, Στέφου του Δημογραφικής Πολιτικής και Κουτουλάκης του Ναυτιλίας. Αυτοί είναι, αν κατάλαβα, οι σίγουροι προς αποχώρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προστεθούν στη σχετική λίστα και καμιά δεκαριά ακόμη προς αποχώρηση (από το «Big Mouth» του powergame.gr).