Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής – Ο Μίτσκοσκι προκαλεί από τις ΗΠΑ

Πενήντα νέες ταξιαρχίες χρειάζεται το ΝΑΤΟ
15:13 - 9 Ιουλίου 2024

Ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας. Οι ηγέτες από τα 32 κράτη-μέλη, που θα συγκεντρωθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα επικυρώσουν και τον ορισμό ως νέου γενικού γραμματέα του Μαρκ Ρούτε, πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας, που θα διαδεχθεί την 1η Οκτωβρίου τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα είναι επίσης η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί με 32 συμμάχους μετά την προσχώρηση των Φινλανδίας και Σουηδίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα και αναμένεται να θέσει τις προκλήσεις των Σκοπίων και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει -έστω και στο πόδι- τον Ταγίπ Ερντογάν. Σημειωτέον, ο ομόλογός του Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα είναι επίσης παρών στη νατοϊκή Σύνοδος Κορυφής. Με το που έφτασε πάντως στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας άρχισε τις προκλήσεις, καθώς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ενημέρωσε ότι εκπροσωπεί τη χώρα στη σύνοδο, αποκαλώντας την τέσσερις φορές «Μακεδονία».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει βέβαια στην κορυφή της ατζέντα της Συμμαχίας. Μάλιστα στην περσινή σύνοδο στο Βίλνιους οι ηγέτες των κρατών-μελών συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας νέων αμυντικών σχεδίων κατά ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης και κάλεσαν τους ειδικούς να τα εκπονήσουν. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, τα σχέδια αυτά απαιτούν τη δημιουργία 35-50 νέων ταξιαρχιών. Καθώς αυτές αποτελούνται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες, πρόκειται για αύξηση του νατοϊκού στρατού από 100.000 έως 350.000 στρατιώτες. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν το νέο προσωπικό προέλθει από άλλα σώματα των ενόπλων δυνάμεων ή νεοσύλλεκτους.

Προτεραιότητα δίνεται στην αεράμυνα, σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και στην εφοδιαστική υποστήριξη. Ζητείται επίσης η σημαντική αναβάθμιση της αεράμυνας, με τη Γερμανία να καλείται να τετραπλασιάσει τις δυνατότητές της. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Βερολίνο απέστειλε τρεις συστοιχίες στο Κίεβο με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει μόλις εννέα. Ήδη η γερμανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει νέα συστήματα αεράμυνας, πλην όμως δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλη την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πτέρυγας. Τη σύνοδο θα παρακολουθήσουν επίσης αντιπρόσωποι από 40 οργανισμούς και κράτη που δεν συμμετέχουν στη Συμμαχία, όπως η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Πρόκειται για τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενδεχόμενη προσέγγιση των οποίων με το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να δημιουργήσει νέα σημεία τριβής με τη Ρωσία.