«Θα σας ταράξω στη συλλογικότητα» (και στις διαγραφές)

Νικητής ο Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή - «Κλείδωσε» η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο στο συνέδριο
15:43 - 8 Ιουλίου 2024

Η απόλυτη κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε και μάλιστα πανηγυρικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με το επόμενο ραντεβού να δίνεται το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου, οπότε ορίστηκε να διεξαχθεί το καταστατικό συνέδριο.

Εκεί εντέλει θα δοθεί η τελική μάχη και θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα, καθώς η όλη προβληματική στην Κουμουνδούρου δεν αφορά κάτι άλλο παρά ευθέως την ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ. Και βάσει των συσχετισμών, οι οποίοι προέκυψαν στην ΚΕ, η πλειοψηφία των μελών επιλέγει τον κ. Κασσελάκη να ηγηθεί του κόμματος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την παλιά φρουρά, η οποία φαίνεται ότι ξεμένει από επιλογές. Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι τα στελέχη αυτά είτε θα παραδεχθούν την ήττα και θα συνταχθούν με τον πρόεδρο ή θα βρεθούν ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων αν συνεχίσουν να αμφισβητούν την ηγεσία, με τις διαγραφές να επαπειλούνται ως ποινή πάνω από τα κεφάλια τους.

ΜΗΝΥΜΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης άλλωστε το υπονόησε σαφώς κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου και συγκεκριμένα στη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ. Αφού πρώτα υποσχέθηκε «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα» δεσμευόμενος για την τακτική συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, έστειλε το σήμα στη συνέχεια πως «όποιος την επόμενη μέρα διατυπώνει δημόσια διαφορετική θέση από την πλειοψηφούσα, τότε θα υπάρχουν συνέπειες». Οι «87» προσήλθαν στη συνεδρίαση αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους, καταθέτοντας δικό τους κείμενο, μέσω του οποίου ζητούσαν τη διεξαγωγή δύο εσωκομματικών δημοψηφισμάτων. Το πρώτο για την ανασύνθεση του λεγόμενου προοδευτικού χώρου και το δεύτερο για τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί η ηγετική ομάδα.

Το κείμενο των «87» απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, σε αντίθεση με την κεντρική εισήγηση που κατέθεσε η προεδρική πτέρυγα και η οποία τελικά υπερψηφίστηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλάει την Όλγα Γεροβασίλη

Ο Παύλος Πολάκης παίρνοντας τον λόγο τάχθηκε κατά της σχετικής πρότασης και απάντησε προσωπικά στον Γιάννη Ραγκούση, για τον οποίο δεν τρέφει και… πολύ καλά αισθήματα, ασκώντας κριτική στα σενάρια συνεργασιών με τα υπάρχοντα τμήματα της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Πολάκης επί της ουσίας περιέγραψε κατά βάση την ανάγκη επαναπροσέγγισης των πολιτών εκείνων που επέλεξαν να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015. Ταυτόχρονα και ο Νίκος Παππάς, ο μεγάλος «ρυθμιστής» των συριζαϊκών συσχετισμών, τάχθηκε κατά της πρότασης, η στάση του ωστόσο υπαγορεύεται περισσότερο από τη διάθεσή του να δηλώσει τη μεγάλη απόσταση που πλέον τον χωρίζει από τους «87», οι οποίοι στο μεγάλο τμήμα τους αποτελούνται από στελέχη επιρροής Τσίπρα και από κάποιους που αυτομόλησαν από την ομάδα του καθώς και ορισμένους μεμονωμένους πρώην κασσελακικούς, οι οποίοι απηύδησαν με τα διάφορα καμώματα του αρχηγού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετάει τον Νίκο Παππά

Ο Γιάννης Ραγκούσης τοποθετήθηκε εμφατικά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των συγκλήσεων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, κάνοντας λόγο για το αίτημα της κοινωνίας να υπάρξει ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ. «Δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος», είπε ο πρώην βουλευτής. Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε την ανάγκη ανταπόκρισης στην κοινωνική απαίτηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τασσόμενη υπέρ της άμεσης διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό», επανέλαβε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καταλογίζοντας την ευθύνη στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως και για τη μη λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Σε αυτή την ενδοσυριζαϊκή… ωραία ατμόσφαιρα συζητήθηκε ιδιαίτερα το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου, που σημειώθηκε έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή και το οποίο εντέλει σε δεύτερο επίπεδο δείχνει τη διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιτρέψει άλλη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

«ΑΝΤΙΚΑΡΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ»

Ο κ. Γεωργόπουλος μετέφερε στους δημοσιογράφους αυτά που είπε νωρίτερα στην ομιλία του για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφερόμενος δύο φορές στον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτά σε κλειστά όργανα δεν πρέπει να τα λες, Θύμιο; Σε κλειστά όργανα δεν πρέπει να τα λες;», τον ρώτησε σαφώς ενοχλημένος από το… μπρίφινγκ του πρώην οικονομικού διευθυντή στους ρεπόρτερ και συμπλήρωσε: «Παραβιάζεις το καταστατικό με αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή». Ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής», πετώντας και πάλι μπηχτές για τη γενική απροθυμία που καταγράφεται στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ να στηριχθεί η έκδοση. «Για να σας πω και την αλήθεια, από αυτό εδώ το όργανο, και με μεγάλη λύπη το λέω, έχουμε μπορέσει να συγκεντρώσουμε λιγότερο από 7.000 ευρώ για τη στήριξη των ΜΜΕ μας από τότε που απηύθυνα αυτή την παράκληση», είπε.

Τα «έκανε σαλάτα» ο Αρβανίτης με το «μαύρο χρήμα»

Ο Κώστας Αρβανίτης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιάννη Ραγκούση

Αναστάτωση προκλήθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Κώστας Αρβανίτης για να αναφερθεί στα οικονομικά των κομματικών ΜΜΕ. Ο ευρωβουλευτής με κάποια διάθεση αυτοαναφορικότητας επέλεξε να μιλήσει για την περίοδο όταν ο ίδιος ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και είπε ότι βρήκε εργαζομένους που δούλευαν… με «μαύρα» χρήματα, κάνοντας λόγο για λογική «αλληλέγγυων και ακτιβιστών». Βέβαια, ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν έλεγε για «μαύρο χρήμα», δεν εννοούσε φυσικά κάποιους λίγους εργαζόμενους που πιθανόν να έβγαζαν το μεροκάματό τους με εκτός μισθολογίου χρήματα… κάτω από το τραπέζι, αλλά για μεγαλύτερα ποσά που κατευθύνονταν (από ποιους άραγε;) ευθέως στα κομματικά ταμεία.

Ο κ. Αρβανίτης εξήγησε στη συνέχεια πως μετά από δικές του πρωτοβουλίες μπήκαν στο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να ανέβει αρκετά το μισθολογικό κόστος, κάτι που αποτυπώθηκε στα οικονομικά του ραδιοφωνικού σταθμού. Κάποια μέλη της ΚΕ ωστόσο… ταράχθηκαν σφόδρα και διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα ο ευρωβουλευτής (ο οποίος συγκαταλέγεται στον βασικό κορμό της συριζαϊκής πολιτικής τάξης, η όποια ως γνωστόν, διαχρονικά μέσω του τρόπου που πολιτεύεται και όσων δημοσίως εκφράζει, πλήττει τη μέση νοημοσύνη) αναγκάστηκε να επανέλθει στο βήμα και να διορθώσει τον εαυτό του. «Εννοούσα ότι δεν πληρώνονταν» είπε και συμπλήρωσε: «Είχαμε ένα ερασιτεχνικό ραδιόφωνο με ακτιβιστές και το κάναμε επαγγελματικό με εργαζόμενους».

Ένταση με τον Σπίρτζη: Πρόεδρε, όχι Στέφανε

Ο Χρήστος Σπίρτζης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Στα στιγμιότυπα που… ξεχώρισαν ήταν και η επαναφορά στην τάξη του Χρήστου Σπίρτζη από τον Στέφανο Κασσελάκη -όταν ο πρώτος απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με το μικρό του όνομα-, ο οποίος τον διόρθωσε: «Πρόεδρε».

Σπίρτζης: Άκουσα την ομιλία του προέδρου σήμερα και ειλικρινά θα ήθελα να την πιστέψω. Αλλά, Στέφανε, πώς να την πιστέψω;

Κασσελάκης: Πρόεδρε!

Σπίρτζης: Πρόεδρε. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είσαι πρόεδρος από την πρώτη μέρα. Μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει.

O κ. Σπίρτζης στην ομιλία του εγκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη για το ότι απορρίπτει τα δημοψηφίσματα, καταλογίζοντάς του υποκρισία ως προς τους ισχυρισμούς ότι είναι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας. «Μίλησες για τη βάση και για άμεση δημοκρατία και σου προτείνουμε να πάμε στη βάση με δημοψηφίσματα και το αρνείσαι. Πότε θα πούμε μια αλήθεια, ναι στην άμεση δημοκρατία ή εναντίον των δημοψηφισμάτων;», διερωτήθηκε και στη συνέχεια κατήγγειλε επιθέσεις από προεδρικά τρολ: «Πώς να πιστέψω ότι τα τρολ που στηρίζουν συγκεκριμένη λογική του ΣΥΡΙΖΑ μάς βρίζουν από το πρωί ως το βράδυ; Πώς να το πιστέψω; Έχουμε στοχοποιηθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα, από πολύ ισχυρότερες πολιτικές ηγεσίες, και σήμερα βαφτιζόμαστε νομενκλατούρα. Και είμαι εγώ νομενκλατούρα και δεν είναι αυτοί που είναι δίπλα στο Στέφανο, που από τα παιδικά τους καρεκλάκια ήταν στην Κουμουνδούρου; Θα μας τρελάνετε;»

Οι αλλαγές στην οργάνωση

Οι προτάσεις Κασσελάκη για την αλλαγή της οργανωτικής δομής στον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν: κατάργηση των Οργανώσεων Μελών και ενεργοποίηση Δημοτικών Επιτροπών Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακές συνελεύσεις μελών, κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και αντικατάστασή τους από Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και αντικατάστασή της από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣΥΜ), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές και 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).

Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο). Θα εκλέγει γραμματέα, συντονιστή Οργανωτικού, την Οργανωτική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των τμημάτων. Επίσης κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας και αντικατάστασή της από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 μέλη, και συγκρότηση Εθνικής Συνέλευσης Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.