Φιλικό παιχνίδι στην Πολιτική Γραμματεία και ντέρμπι το Σάββατο

Αναγνωριστικές βολές κατά του Κασσελάκη και έκκληση του προέδρου για ενότητα
16:40 - 5 Ιούλιος 2024

Ένα βήμα πίσω έκαναν οι δύο πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και τις συνέπειες που θα υπήρχαν εάν συνέχιζαν να ακολουθούν την ακραία πόλωση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως άπαντες χαρακτήρισαν τη συζήτηση καλή και παραγωγική.

Ωστόσο όσοι διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν επικριτικοί αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, τα περί μαύρου χρήματος, τη μη συνεδρίαση των οργάνων και τη στοχοποίηση στελεχών. Επτά στελέχη, οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ελένη Συμεωνίδου, με τις ομιλίες τους διαχώρισαν τη θέση τους από την εισήγηση του προέδρου, η οποία πέρασε χωρίς ψηφοφορία.

Τα στελέχη αυτά διαφοροποιήθηκαν με το κείμενο της εισήγησης, όλα αυτά όμως ειπώθηκαν με ήπιο τρόπο και με τον Στέφανο Κασσελάκη να ακούει, χωρίς διάθεση να πυροδοτήσει την κατάσταση. «Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα, γιατί η κοινωνία αγκομαχά και εμείς οφείλουμε να πείσουμε την κοινωνία, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της τόνισε ότι δεν εγκρίνει την εισήγηση που διάβασε η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να μη συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα, τα οποία είναι εκλεγμένα από τη βάση. Ο Κώστας Ζαχαριάδης στάθηκε στις αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες -όπως είπε- πλήγωσαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αποσυρθούν, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην πρότασή του τα κόμματα να καταθέτουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τους ισολογισμούς.

Στην εισήγηση υπήρχε και αναφορά στη δημιουργία του κεντροαριστερού σχήματος, η οποία πέρασε, καθώς η διατύπωση ήταν τέτοια που δεν δημιουργούσε πρόβλημα. Η λέξη «επικεφαλής» έκανε στην πραγματικότητα τη διαφορά στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ακόμα και οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι έτσι μένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται η αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνεται ότι το κόμμα οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρεται σχετικά.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της «Αυγής», στο κείμενο σημειώνεται: «Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών Μέσων είναι γνωστά από καιρό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Η κρίση που περνά η, έντυπη ιδίως, ενημέρωση είναι παγκόσμια και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην εποχή μας, αλλά και στα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η “Αυγή” είναι πολύτιμη για την ιστορία της Αριστεράς και του λαού μας. Για αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας. Δημιουργήθηκε επίσης η επιτροπή διαμόρφωσης των κειμένων του καταστατικού. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Π. Κόρμας, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπορνούς, Γιάννης Μπατζουράνης, Μαρία Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Γ. Σουλελές, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Γιώτα Μπελώνη.

Εξέγερση στην Κεντρική Επιτροπή ζητά ο Καρτερός – Για πραξικόπημα Τσίπρα μιλά ο Μωραΐτης

Ο Θανάσης Καρτερός

Κάλεσμα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εξεγερθούν κατά του Στέφανου Κασσελάκη συνιστά πρακτικά η ανάρτηση-μπουρλότο του Θανάση Καρτερού υπό τον τίτλο «Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Κασσελάκης». Και το ερώτημα βεβαίως, που εύλογα προκύπτει, είναι αν ο δημοσιογράφος, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνδέθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, έδρασε… αυτοβούλως ή καθ’ υπόδειξη του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. «Ο άνθρωπος το διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία ούτε κρύφτηκε ούτε κατέφυγε στην υποκρισία. Διαφήμισε τα σπίτια του, τα λεφτά του, την επιχειρηματική του επιτυχία, την έπαρση ότι έχει ζωή κι έξω από την πολιτική, την ιδιοκτησία του – ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ, οι δικές μου θέσεις, το δικό μου σχέδιο, τα δικά μου think tanks, η δική μου Ελλάδα. Έκανε θέαμα τα προσωπικά του δεδομένα. Κατάργησε στην πράξη τα συλλογικά όργανα, θέσπισε το “αδιαμεσολάβητο”.

Τελικά στράφηκε κατά του Τσίπρα, που θεωρεί ότι άλλη δουλειά δεν έχει παρά να τον υπονομεύει. Εσείς είστε το πρόβλημα», γράφει και στη συνέχεια… περνάει στο παρασύνθημα, καλώντας τα στελέχη να αντιδράσουν: «Βρε, μίλα! Αυτή η παρότρυνση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Για το δικαίωμα να μιλάμε μέσα κι έξω από το κόμμα, μέσα κι έξω από τα όρια του όποιου καθεστώτος, η Αριστερά έδωσε αγώνες. Είναι καλή αρχή που κάποιοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις. Που δεκάδες υπογράφουν το κείμενο που δόθηκε τελευταία στη δημοσιότητα. Έστω 87 από τους 300. Αλλά χρειάζονται πολλοί περισσότεροι για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει σφυγμό».

Οι Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καρανίκας απάντησαν σε πολύ υψηλούς τόνους στον δημοσιογράφο, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα Τσίπρα. «Όταν μιλάει ο Καρτερός (που του έχω μεγάλο σεβασμό), μιλάει και ο Τσίπρας μαζί. Άρα, για δεύτερη φορά μετά το συνέδριο, το “πραξικόπημα” έχει την υπογραφή ή ανοχή του. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος κόμματος συμπεριφέρεται έτσι στον νυν. Βαθιά απογοήτευση», σημειώνει στην ανάρτησή του ο στιχουργός. Εξίσου δριμεία ήταν και η απάντηση του Νίκου Καρανίκα, με εκφράσεις όπως «νομενκλατούρα», «ιερές αγελάδες» και «αναχρονιστικά τοτέμ» για τον Θανάση Καρτερό, τον οποίο «φωτογραφίζει», αλλά δεν κατονομάζει στην ανάρτησή του στο Facebook.

«Δεν ξέρω αν τα στελέχη, η νομενκλατούρα και η ΚΟ πρέπει να απογαλακτιστεί από τον Τσίπρα, αλλά τα απλά μέλη και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει απογαλακτιστεί την ημέρα του συνεδρίου, όπου ο Τσίπρας πρότεινε επανεκλογή προέδρου και τα μέλη τού γύρισαν την πλάτη και στήριξαν την ανασυγκρότηση του κόμματος με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη», γράφει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως έχει πάρει αποστάσεις και στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» «τα έψαλαν» στον Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνάει δίπλα από το πανό των εργαζομένων της «Αυγής»

Αντιμέτωπος με τους εργαζομένους της «Αυγής» βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, προσερχόμενος χθες στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου λίγο πριν από την έναρξη της Πολιτικής Γραμματείας. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της «Αυγής», αλλά και γιατί οι ίδιοι δεν είχαν ενημερωθεί. «Πήρες μια απόφαση χωρίς να μας συναντήσεις, ελήφθη μια απόφαση ερήμην μας, είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι», έλεγαν, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ομολογεί το δικό του λάθος για το γεγονός ότι δεν τους συνάντησε πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

«Δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε την εκτύπωση του καθημερινού φύλλου της “Αυγής”», σημείωσε στον διάλογο που είχε. «Δεν έχει απολυθεί κανείς και η Κουμουνδούρου δεν έχει πληρωθεί. Το δικό μου κομμάτι το έκανα όπως μπορούσα και έχω παροτρύνει και άλλους να κάνουν το ίδιο», είπε ακόμη, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά απολύσεις αν χρειαστεί, καθώς -όπως είπε- στον εργαζόμενο της εφημερίδας με τον οποίο συνομιλούσε, «η αναστολή της εκτύπωσης του καθημερινού φύλλου δεν σημαίνει ότι δεν θα απολυθεί κανείς». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην κατηγορία ότι ήταν αυτός που έκλεισε την «Αυγή», λέγοντας «δεν την κλείνω εγώ» και ρωτώντας τον συνομιλητή του «εσύ πιστεύεις ότι ψυχικά δεν είμαι μαζί σας;», για να πάρει την απάντηση: «Το αμφισβητώ».

Βορίδης: Έχουν απόψεις που έχουν ηττηθεί

Ο Μάκης Βορίδης

Τα περίπου αυτονόητα είπε ο Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις διεργασίες στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

«Υπερασπίζονται πράγματα που ο κόσμος δεν τα θέλει πια, δεν τα πιστεύει. Έχουν απόψεις τις οποίες η κοινωνία έχει απορρίψει, απόψεις οι οποίες έχουν ηττηθεί. Αυτό είναι το πρόβλημα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Όσους Κασσελάκηδες και αν αλλάξουν, όσους Ανδρουλάκηδες και αν αλλάξουν, το ταυτοτικό, ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό ζήτημα που έχει αυτός ο χώρος δεν ξεπερνιέται. Γιατί θέλει εκ βάθρων αλλαγή, που αγγίζει πολλά σημεία του ταυτοτικού πυρήνα τους», σημείωσε στο Mega ο υπουργός Επικρατείας, περιγράφοντας εντέλει την κρίση πολιτικού περιεχομένου που αντιμετωπίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά τμήματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Σχολιάζοντας δε τη φιλοδοξία του Χάρη Δούκα να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον κάλεσε να… συγκεντρωθεί στα καθήκοντά του στον Δήμο Αθηναίων.

«Η Αθήνα μετά τον Μπακογιάννη βρίσκεται, από πλευράς καθαριότητας, σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Λέω την καθαριότητα και δεν λέω άλλα, πιο φιλόδοξα πράγματα, γιατί θεωρώ ότι το βασικό το οποίο έχουν να κάνουν οι δήμοι είναι να ασχολούνται με την καθαριότητα. Μπορεί να συγκεντρωθεί λίγο στη δουλειά του και να αφήσει τα υπόλοιπα. Ένας δήμαρχος να είναι συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Αυτό θέλουμε ως Αθηναίοι. Η Αθήνα είναι μεγάλος δήμος με σύνθετα ζητήματα. Οι Αθηναίοι σήμερα νοσταλγούν τον Κώστα Μπακογιάννη. Η δουλειά του δημάρχου είναι αφοσίωση και καθημερινή εργασία», είπε.