Η κυρία Αυγερινοπούλου είναι αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU) και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Η 30ή Ιουνίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού, με στόχο να αναγνωριστεί ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στη διαμόρφωση εθνικών και διεθνών πολιτικών αποφάσεων και των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Γράφει η Δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη του ρόλου των Κοινοβουλίων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο, ρόλου ιδιαίτερα σημαντικού, καθώς συνδέεται και με τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος.
Τα Κοινοβούλια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για την προώθηση της περιβαλλοντικής και κλιματικής ατζέντας και της ατζέντας της βιωσιμότητας, καθώς εκπροσωπούν την πραγματική και άμεση βούληση των πολιτών.
Η επιλογή της 30ής Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινοβουλευτισμού σχετίζεται με την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης IPU, στις 30 Ιουνίου 1889, με πρωτοβουλία δύο βουλευτών, του Άγγλου Ουίλιαμ Ράνταλ Κρέμερ και του Γάλλου Φρεντερίκ Πασί. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση συνιστά έναν από τους παλαιότερους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Βουλή των Ελλήνων υποστηρίζει την IPU εδώ και δεκαετίες, έχοντας αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυσή της.
Η IPU, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας έχω την τιμή να τελώ αντιπρόεδρος για τις χώρες της Δύσης 12+, η Κλιματική Βουλή ή Climate Parliament, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ με τη Γενική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, αποτελούν δίκτυα κοινοβουλευτικής συνεργασίας για τη διαμόρφωση και την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιωσιμότητας.
Έτσι, η φωνή των εκλεγμένων βουλευτών ανά την υφήλιο ακούγεται πιο ηχηρά και οι πολίτες, διά των εκπροσώπων τους, συμμετέχουν στις μεγαλύτερες παγκόσμιες συνελεύσεις και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων σε διεθνή ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή αυτονομία. Με τη συμβολή των Κοινοβουλίων, άλλωστε, υιοθετήθηκαν και οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιωσιμότητας το 2015, με 14 από τους 17 να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον.
Στη Βουλή των Ελλήνων η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων καθώς και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έχουν αρμοδιότητα για την πορεία της χώρας μας σε αυτά τα ζητήματα. Επίσης το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα αναπτύσσει και έντονη διεθνή δράση, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της εν λόγω ατζέντας.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Επιτροπή Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, η Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου διαδραματίζουν επίσης κομβικό ρόλο σε θέματα βιωσιμότητας, ενέργειας και επιδίωξης των Παγκόσμιων Στόχων Βιωσιμότητας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου PAM, λειτουργεί η αντίστοιχη Επιτροπή Ενέργειας Περιβάλλοντος και Νερού αλλά και η Επιτροπή Οικονομικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ ενεργά σε αυτά τα θέματα δραστηριοποιείται και ο Κύκλος των Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη -Circle of Mediterranean Parliamentarians for Sustainable Development (COMPSUD)-, όπου η Ελλάδα είχε επί τουλάχιστον δέκα χρόνια την προεδρία. Εξάλλου, μόλις πριν από έναν μήνα δημιουργήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο για τα δικαιώματα πρόσβασης στο νερό.
Η ατζέντα της βιωσιμότητας είναι διάχυτη τόσο στα εθνικά Κοινοβούλια όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από κοινές, θεματικές συνεδριάσεις, συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές.
Η φωνή των εκλεγμένων βουλευτών ακούγεται πιο ηχηρά και οι πολίτες διά των εκπροσώπων τους συμμετέχουν στις μεγαλύτερες παγκόσμιες συνελεύσεις και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων σε διεθνή θέματα. Με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης, ανταποκρινόμαστε στο ιδιαίτερο καθήκον των Κοινοβουλίων για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Δρούμε μαζί για να ανοικοδομήσουμε ένα πιο ανθεκτικό και πράσινο μέλλον για όλους, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Εργαζόμαστε για να αναμορφώσουμε και να διασφαλίσουμε το κοινό μας μέλλον, να αναλάβουμε φιλόδοξη κλιματική δράση και να θέσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην καρδιά του έργου μας.