Διαστημική άμυνα ετοιμάζει ο Δένδιας

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με συστήματα δορυφόρων - Συνάντηση με Παπαστεργίου και Κυρανάκη για τον σχεδιασμό
16:59 - 4 Ιουλίου 2024

Τον στόχο για πλήρη εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύει η επιλογή των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επενδύσουν σε μικροδορυφόρους, υλοποιώντας τα όσα έχει προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας για την «Ατζέντα 2030». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χθες, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη, συναντήθηκε με τους Δημήτρη Παπαστεργίου και Κωνσταντίνο Κυρανάκη και συζήτησαν πώς μπορούν οι διαστημικές τεχνολογίες να συμβάλουν στον τομέα της Άμυνας. «Η απόκτηση δορυφόρου για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελεί έναν μεγάλο στόχο, για την επίτευξη του οποίου υπάρχει συνεχής συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», τόνισε ο κ. Δένδιας, σε ανάρτησή του στα social media.

Η ενίσχυση της άμυνας με συστήματα δορυφόρων πρέπει πλέον να θεωρείται κάτι αυτονόητο, ειδικότερα σε αυτή τη χρονική φάση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε όλα όσα οι διάφορες σχολές πολέμου ήξεραν μέχρι τώρα. Και όχι μόνον για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν φθηνά drones, υποσκελίζοντας πανάκριβα οπλικά συστήματα και εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και για τη χρήση των δορυφορικών πληροφοριών στο πεδίο της μάχης, και μάλιστα από απλούς οπλίτες.

Η πρόσβαση λόγου χάρη της Ουκρανίας στο Starlink, το σύμπλεγμα δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά που εκτοξεύτηκαν από τη SpaceX, πρακτικά σημαίνει ότι και οι πιο χαμηλόβαθμοι στρατιώτες έχουν συνδεσιμότητα και πληροφορίες που κάποτε ίσως περιορίζονταν για τα επιτελεία και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός στους στρατιώτες.

Η σχετική συζήτηση στην Ελλάδα ομολογουμένως άργησε πολύ, και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια. Πολύ περισσότερο όταν η γειτονική Τουρκία με τις γνωστές αναθεωρητικές τάσεις ξεκινούσε να επενδύει στην τεχνολογία των drones, καθώς και σε άλλα έξυπνα οπλικά συστήματα και σήμερα βρίσκεται να συγκαταλέγεται στους πιο δυνατούς παίχτες παγκοσμίως αυτής της πολεμικής βιομηχανίας, με εξαγωγές πολλών δισεκατομμυρίων. Όμως… κάλλιο αργά παρά ποτέ και, όπως φαίνεται, η Ελλάδα, έστω καθυστερημένα, μπαίνει στην κούρσα μια νέας γενιάς οπλικών συστημάτων με άξονα την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες όπως και την τεχνητή νοημοσύνη, που αποκτούν στρατηγική σημασία και θα παίξουν κεντρικό ρόλο.