Το βασικό που εξάγεται από το εξοργιστικό επεισόδιο με θλιβερό πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Αυγενάκη είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα χαριστεί σε κανέναν με τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές και στον άξονα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα αλαζονείας. Πολύ περισσότερο όταν αυτά στρέφονται κατά των πολιτών. Άλλωστε το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την 9η Ιουνίου είναι «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη». Υπό αυτό το πρίσμα η επίθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή Ηρακλείου στον υπάλληλο του αεροδρομίου δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Μαξίμου, με τον κ. Μητσοτάκη να προχωρά στη διαγραφή του βουλευτή. Νωρίτερα είχε δώσει εξηγήσεις για την επαίσχυντη αντίδρασή του τόσο στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, όσο και στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, και έπειτα από την παραπομπή του από τον πρωθυπουργό στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με αίτημα τη διαγραφή του.
Ο πρόεδρος της Βουλής, εφαρμόζοντας το άρθρο 77 του κανονισμού περί καταφρόνησης πολιτειακού θεσμού για ένα περιστατικό που είδε και αποδοκίμασε όλη η Ελλάδα, επέβαλε την ποινή μομφής στον βουλευτή, ήτοι δεκαπενθήμερο αποκλεισμό από κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ, καθώς το 2010 είχε τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν είχε στηρίξει ένθερμα την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει τη δική της παράταξη, τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης γνωστοποίησε ότι δεν παραδίδει την έδρα και παραμένει βουλευτής, σημειώνοντας πως είναι σεβαστή η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, έχοντας πρωτύτερα απολογηθεί για την απρεπή συμπεριφορά του. Συνέχισε πάντως να επιμένει ότι το επεισόδιο ήταν σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης και όχι χειροδικίας. «Ο σεβασμός είναι πρώτη και απόλυτη προϋπόθεση για να ασκούμε τα καθήκοντά μας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα του Μαξίμου σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Πάντως, το κλίμα για τον Λευτέρη Αυγενάκη φαίνεται πως ήταν ήδη βαρύ, γεγονός που μαρτυρά και η απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ιδιαίτερα την περίοδο όπου κυριάρχησε το αγροτικό ζήτημα, με τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, υπήρχαν καταγγελίες για προκλητική συμπεριφορά του τότε υπουργού απέναντι σε εκπροσώπους των παραγωγών. Το κλίμα είχε αρχίσει να γίνεται δυσμενές κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν ο κ. Αυγενάκης κατηγορήθηκε για «εκβιασμό» των ψηφοφόρων, συνδέοντας τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης για την πληγείσα Θεσσαλία με την εκλογή του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.
Εισαγγελική έρευνα για το πρωτοφανές επεισόδιο στο αεροδρόμιο
Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η αποκάλυψη της στήλης «Big Mouth» στο Powergame.gr την 1η Ιουλίου για «θερμό επεισόδιο στο “Ελ. Βενιζέλος” με τέως υπουργό». Ο λόγος για τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, που εμφανίζεται σε βίντεο να χειροδικεί σε βάρος υπαλλήλου στο αεροδρόμιο της Αθήνας, επειδή δεν του επέτρεψε την επιβίβαση σε αεροσκάφος με προορισμό την Κρήτη.
Οι καταγγελίες για το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον μέχρι προσφάτως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση, προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου.
Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ενώ τα ερευνώμενα αδικήματα είναι η βία κατά υπαλλήλου, η διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, η παράνομη βία και η φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.
Η εντολή για τη διενέργεια έρευνας έχει δοθεί και έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες για την υπόθεση. Αν στη συνέχεια ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει πως ο κ. Αυγενάκης πρέπει να κληθεί ως ύποπτος για παροχή εξηγήσεων, θα σταλεί αίτημα άρσης ασυλίας στη Βουλή, όπως απαιτείται από τον νόμο.
Ο κ. Αυγενάκης ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό την Κρήτη. Ωστόσο φαίνεται ότι καθυστέρησε, αν και είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμό του χωρίς εκείνος να εμφανιστεί στην πύλη εξόδου.
Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας διακρίνεται ο πρώην υπουργός να έχει περάσει μέσα από το γκισέ του αεροδρομίου και να διαπληκτίζεται έντονα με τον υπάλληλο. Κάποια στιγμή μάλιστα φαίνεται να κάνει κίνηση προς το μέρος του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποσαφηνιστεί αν ο βουλευτής χαστούκισε τον υπάλληλο ή του άρπαξε από το χέρι το κινητό του τηλέφωνο. Στα επόμενα πλάνα ο Λευτέρης Αυγενάκης διακρίνεται να μαζεύει από το πάτωμα κάποια αντικείμενα που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της «συμπλοκής», ενώ ο υπάλληλος απομακρύνεται από τον πρώην υπουργό.
Μάλιστα, όταν οι υπάλληλοι ζήτησαν αστυνομική συνδρομή, ο κ. Αυγενάκης φέρεται να απείλησε αστυνομικό που τον προσέγγισε ότι θα τον μεταθέσει, ενώ μόλις επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε «μη με ακουμπάτε, έχω ασυλία».
Σημειώνεται ότι με κατεπείγουσα επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) ζήτησε να «συλλεχθεί, ελεγχθεί και να μην αλλοιωθεί – καταστραφεί το οπτικοακουστικό υλικό των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα προς Κρήτη».