Στη δέσμευση ότι μετά την ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030» η χώρα μας θα έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας της προχώρησε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση της 28ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist».
«Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2%, και δεν είναι πλούσια χώρα – κάνουμε θυσίες. Βλέπω τις δαπάνες στην Άμυνα να ξεπερνούν και το 4% ως εισιτήριο προς την επιβίωση. Δεν είναι ότι απλά δαπανούμε. Μεταρρυθμίζουμε. Η ατζέντα μας θα φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα. Εισάγουμε την καινοτομία με γρήγορο τρόπο στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να έχουμε τις πιο ισχυρές ΕΔ που είχαμε ποτέ. Και αυτό θα είναι η συμβολή μας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με αναφορές στις εξελίξεις σε βόρεια Αφρική, Λιβύη και Συρία, επισήμανε ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα, καλώντας για ταυτόχρονη διευθέτηση των προκλήσεων, ενώ προανήγγειλε ότι το Σάββατο θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μπορέλ για την επιχείρηση «Ασπίδες».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, από την πλευρά του, στάθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής, μιλώντας για την προσαρμογή της στην εκπόνηση πιθανών σεναρίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Το ξέρουμε. Δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να έχουμε είναι να δημιουργούμε έναν δρόμο διαλόγου, διπλωματίας, δημοκρατίας. Και αυτό πράττουμε, βήμα βήμα, χωρίς να έχουμε κάποιες υπερβολικές αξιώσεις. Έχουμε χτίσει μια καλή θετική ατζέντα», σημείωσε. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια όσο και στο ΝΑΤΟ. «Με τις βάσεις της παίζει σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της αξιοπιστίας της ως σύμμαχος, ενώ οι δυνάμεις της εκσυγχρονίζονται και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια», είπε.