Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς στην κοινή του εμφάνιση με τον Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο σε μια εκδήλωση που πήρε τη μορφή και την υπόσταση μείζονος πολιτικού γεγονότος καθώς το «παρών» έδωσαν πρόσωπα, όχι μόνον από τη ΝΔ αλλά από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Αμφότεροι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί έθεσαν ουσιαστικά τις «κόκκινες γραμμές», κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν έλαβε το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ο κ. Σαμαράς, με μια φορτισμένη ομιλία, αντιτάχθηκε στον νόμο για την ισότητα στον γάμο, στη διεύρυνση της ΝΔ, στην ακολουθούμενη οικονομική και εξωτερική πολιτική.
Ο πρώην πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που εξάγονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο από την 9η Ιουνίου. «Ήταν ένα “όχι” στη woke Ευρώπη», τόνισε. Συνέχισε δε την ομιλία του με αναφορές στα εσωτερικά ζητήματα, εξαπολύοντας πυρά στην κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία του, αλλά και δηλώνοντας ο ίδιος «παρών», διευκρινίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν «μεγάλα αξιώματα», υπονοώντας τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το στίγμα της σκληρής κριτικής διεφάνη από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, όταν κατήγγειλε ότι ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής αντιμετωπίστηκαν με απαξίωση από την κυβέρνηση, ενώ οι απόψεις τους στα κρίσιμα ζητήματα δεν ελήφθησαν υπόψη: «Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην παράταξη. Κι έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου. Μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί; Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση», σημείωσε.
Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μιλώντας για απαξίωση των διαφωνούντων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οργανώθηκαν κενά έδρανα στη Βουλή» όσο μιλούσε. Αναφέρθηκε στους πανηγυρισμούς υπουργών στα θεωρεία «αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ» αλλά και στο «γλέντι» που ακολούθησε, υπονοώντας την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και κυβερνητικών στελεχών σε wine bar της πλατείας Συντάγματος. «Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;», διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και σε μια αποστροφή που πήγαινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε: «Κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», εννοώντας ότι ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να στρέψει το τιμόνι προς τα δεξιά.
Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΝΔ στο Κέντρο ο κ. Σαμαράς είπε με νόημα: «Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη. Ο λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να τον κυβερνήσει, όχι πολιτικούς γιατρούς χωρίς σύνορα». Ο κ. Σαμαράς μιλώντας για τα εθνικά ζήτησε η ελληνική πλευρά να ασκήσει βέτο στην Αλβανία, αλλά και να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τα ελληνοτουρκικά είπε πως η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τη… «φιλία» με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. «Υπάρχουν όρια», είπε.
Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τοποθετήθηκε αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε επίσης επίθεση στην κυβέρνηση και έκανε λόγο για βαθιά κρίση στην Ευρώπη. Αναφερόμενος σχετικά παρέθεσε παραδείγματα, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους υπό το βάρος της δημοσιονομικής αυστηρότητας, στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση, στην άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα.
«Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, τον θεσμό της οικογένειας, τη θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια», σημείωσε. Όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις ο κ. Καραμανλής άσκησε σφοδρή κριτική στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια. «Οι συμφωνίες του Dayton είναι στην ουσία γράμμα νεκρό, το Κόσοβο είναι σε αδιέξοδο, οι εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί στην περιοχή, αντί σταδιακά να κάμπτονται, είναι και πάλι σε έξαρση», ανέφερε.
Στην εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» (Εκδόσεις Λιβάνη), ήταν… σχεδόν όλοι ανεξαρτήτως πολιτικών περιχαρακώσεων. Από τον Συμεών Κεδίκογλου και τον Γιάννη Μαντζουράνη του ΣΥΡΙΖΑ έως στελέχη της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, η Αφροδίτη Λατινοπούλου κ.ά. Και ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εκπροσωπώντας το Μέγαρο Μαξίμου, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Μουτζούρης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Άκης Γεροντόπουλος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Λευτέρης Οικονόμου, Λευτέρης Ζαγορίτης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πλήθος άλλων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.