Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να εγκριθούν τα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, που συμφωνήθηκαν στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των τριών ευρωομάδων που θα συνεργαστούν: Μητσοτάκης – Τουσκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Σολτς – Σάντσεθ (Σοσιαλιστές) και Κάλας – Ντε Κρόο (Φιλελεύθεροι). Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, θα είναι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.
Όσο για τον διάδοχο του Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτός θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, και μάλιστα για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς φαίνεται ότι κάμφθηκε η ένσταση που προέβαλε το ΕΛΚ στο άτυπο δείπνο των ηγετών, προ δεκαημέρου. Η συμφωνία αυτή δεν άρεσε καθόλου στην Τζόρτζια Μελόνι, που μάλιστα μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε σε κάποιους «που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ».
Η ίδια υποστηρίζει ότι η δεξιά μετατόπιση που καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές θα πρέπει να αντικατοπτριστεί και στη μοιρασιά των κορυφαίων αξιωμάτων. Κατηγόρησε τους ηγέτες της ότι μπαίνουν στον πειρασμό να «κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί», αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ. Η αντίδραση της Μελόνι ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, οι έξι ηγέτες που συνεργάστηκαν για τη συμφωνία ανέθεσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Δεν έγινε, όμως, γνωστό κατά πόσο όντως υπήρξε σχετικό τηλεφώνημα. Στη βάση αυτή το Politico σκάρωσε έναν χιουμοριστικό διάλογο των δύο ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να καλοπιάσει την Ιταλίδα, ζητώντας της να κάνει λίγη υπομονή και να επιστρέψει στην αγκαλιά της Κεντροδεξιάς.
Η Μελόνι τού ζητά να μην προσπαθεί να την πατρονάρει και προειδοποιεί ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματός της δεν θα στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν. Του θυμίζει ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης και η ευρωομάδα της η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δύο καταλήγουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προτείνει να δοθεί η θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου σε κάποιον Ιταλό, τη Μελόνι να απαντά ότι αυτό είναι το λιγότερο, να ζητά περισσότερα, αλλά προτού αποσαφηνίσει τι ακριβώς να κλείνει το τηλέφωνο.