Θετικά αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την ομολογουμένως εξαντλητική και αρκετά ζωηρή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εκεί όπου κατά την πεντάωρη διαδικασία οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια 1.000.000 ψηφοφόρων και να τοποθετηθούν επ’ αυτών. Ήταν μια συνεδρίαση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, η οποία εξελίχθηκε σε ανοιχτό διάλογο με στόχο να αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα της 9ης Ιουνίου. Ήταν πρώτη μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τον ανασχηματισμό, και η δεύτερη από τις εθνικές εκλογές της περυσινής χρονιάς, και στην οποία τοποθετήθηκαν 37 βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του έστειλε μήνυμα πορείας προς τα εμπρός, με γρήγορη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφει μεν την πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο γίνεται σαφές πως οι πολίτες έχουν περισσότερες και μεγαλύτερες απαιτήσεις από την κυβέρνηση.
«ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΝΔ»
Ως προς τη συζήτηση σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε εκ νέου τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τονίζοντας πως αποτελεί ψευτοδίλημμα η δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά». «Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κόμμα βαδίζει στον δρόμο της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του Εθνάρχη, «που λέει “όχι” σ’ όσους θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ». «Άλλωστε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση». Σε έντονο ύφος, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως δεν δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης της ΝΔ. «Απαντήσαμε με πράξεις στους εμπόρους του εθνικού συναισθήματος, με τον φράχτη και τους εξοπλισμούς μας, με τις ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώσαμε» είπε.
Οι βουλευτές στις παρεμβάσεις τους αναφερθήκαν τόσο σε θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές περιφέρειές τους όσο και σε καυτά ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διατύπωση προτάσεων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ήταν αρκετοί εκείνοι που εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης. «Έγιναν επιλογές που ενόχλησαν, άστοχες δηλώσεις, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ανεπάρκειας, αδυναμίες και ενίοτε υπήρξε αφωνία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας από την πλευρά του αυτοκριτική.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Όσον αφορά τα τρία βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη συνεδρίαση της ΚΟ, είναι α) ότι πλέον εκφράστηκε σε θεσμικό όργανο η διαφωνία σημαντικής μερίδας βουλευτών στο ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, β) ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών δεν περνούν πλέον κάτω από το ραντάρ και γ) για πρώτη φορά αποτυπώθηκε από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης κλίμα δυσαρέσκειας για τη δράση ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεύρυνσης.
«Πήρα τα μηνύματα για παράπονα και θα δείτε αλλαγές» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στους βουλευτές του μετά το πέρας της διαδικασίας, αφού προηγουμένως και κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση είχε τονίσει: «Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα, που θα βελτιώνει τις ζωές των Ελλήνων, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η γαλάζια ομάδα των 158 βουλευτών θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμα και μετά τις ευρωεκλογές για την περαιτέρω αποκλιμάκωση φόρων, την αύξηση μισθών και τη θωράκιση της χώρας». Από το βήμα της ΚΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, απευθυνόμενος στην ηγεσία της χώρας: «Δεν ξεκινήσατε καλά. Πάψτε να λογαριάζετε “χωρίς τον ξενοδόχο”», σημείωσε, ενώ προχώρησε σε ανάλογο αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία, σημειώνοντας πως τα ευρωπαϊκά όνειρα του Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: «Όπως έστρωσε, θα κοιμηθεί». «Η απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι ο Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί. «Γνωρίζουν τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας», είπε.
Το επιθετικό σχόλιο του Μάριου Σαλμά και η απάντηση (για αυτό πήραμε 41%)
Στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο και χτύπησε κυριολεκτικά κόκκινο όταν τον λόγο πήρε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό είχε πρώτος ζητήσει, την επομένη των ευρωεκλογών, σύγκληση της ΚΟ, ούτως ώστε να συζητηθεί το «δυσμενές αποτέλεσμα», όπως το είχε χαρακτηρίσει.
Ειδικότερα δε η αποστροφή του βουλευτή ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ήταν και η μοναδική στιγμή ουσιαστικής έντασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με τον πρωθυπουργό να παίρνει τον λόγο φανερά ενοχλημένος από το ύφος του κ. Σαλμά τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους υπονοούμενα». «Είμαστε με τους πολλούς, και γι’ αυτό πήραμε 41%», φέρεται να απάντησε στον βουλευτή του ο κ. Μητσοτάκης, Στην εξόχως αιχμηρή παρέμβασή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας φέρεται να αναφέρθηκε και σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να μπει σε άλλες λεπτομέρειες.
«Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Τους λίγους ή πολλούς; Π.χ. πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια», είπε ο βουλευτής Σε γενικές γραμμές ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Σαλμά κινήθηκε σε υψηλούς τόνους ασκώντας δριμεία κριτική. «Νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές», ανέφερε ακόμη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.
Η επιστροφή στις ρίζες και η παρέμβαση του πρωθυπουργού με Κωνσταντίνο Καραμανλή
Την εκπεφρασμένη θέση του περί απομάκρυνσης της ΝΔ από τις παραδοσιακές αξίες της και της αναγκαιότητας επιστροφής στις ρίζες επανέλαβε στην ομιλία του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη», δηλώνοντας υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, όχι όμως της μετάλλαξης, ενώ παρατήρησε ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Η ομιλία του βουλευτή Α΄ Αθηνών προκάλεσε τη δεύτερη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την απάντηση στον Μάριο Σαλμά, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Για αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».
Αντιστοίχως, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του κόμματος, σημειώνοντας: «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι να τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς, θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το “χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις”…». Στον βουλευτή Ροδόπης απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά». Επισήμανε ακόμα ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο (σ.σ. ο Μακρόν ίδρυσε το δικό του κόμμα το 2016)». «Και όταν λέμε μπροστά, εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη», υπογράμμισε.