Πόροι από Ευρώπη και εύσημα για το Μεταναστευτικό

«Στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες σε δομές, όταν σε άλλες εποχές υπήρχαν 30.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες», τόνισε ο Μητσοτάκης
16:43 - 26 Ιουνίου 2024

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνέχισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία που άλλαξαν χέρια.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού σε επίπεδο ροών αλλά και για την υφιστάμενη κατάσταση στις δομές, ενώ έδωσε στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα.

Στη σύσκεψη δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και τη βελτίωση της οργάνωσης της νόμιμης μετανάστευσης με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε θετικά δείγματα γραφής, παραθέτοντας στοιχεία για τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας. «Έχουμε σήμερα μια πληρότητα η οποία είναι κάτω του 50%, παρότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του καλοκαιριού», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες σε δομές, όταν θυμόμαστε το νησί σε άλλες εποχές να έχει 20.000 και 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες, σε τραγικές συνθήκες».

ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Αναφερόμενος στα ασυνόδευτα ανήλικα τόνισε πως έχει γίνει αξιοσημείωτη δουλειά για πονεμένες ψυχές που έφτασαν από τραυματισμένες περιοχές και πως «είναι αποστολή που έχουμε φέρει εις πέρας και έχουμε εισπράξει τα εύσημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εστίασε στην υλοποίηση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, που εδράζεται στη φύλαξη και προστασία των συνόρων.

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ως προς όλες τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσουμε, αλλά ειδικά ως προς τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την προσπάθεια που κατέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, εξασφαλίζοντας πρόσθετους πόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Δεσμεύτηκε δε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ενώ αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης αλλά και της ενσωμάτωσης των δικαιούχων ασύλου οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό και την υφυπουργό Μετανάστευσης, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Σοφία Βούλτεψη

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

«Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων αλλά και η δρομολόγηση των οργανωμένων διμερών συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, είναι συμφωνίες που μπορούν να είναι αμοιβαία ωφέλιμες και να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας με νόμιμους μετανάστες», σημείωσε συγκρίνοντας τη σημερινή εικόνα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τις αντίστοιχες του 2019: «Θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση το 2019, πώς είναι σήμερα, με νέες δομές, οργανωμένες δομές, οι οποίες απέχουν πολύ από το να είναι πλήρεις», είπε.

Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδα με ομιλία Κυριάκου και παρεμβάσεις δυσαρεστημένων

Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκεί όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της 9ης Ιουνίου. Κεντρικό ζητούμενο είναι να εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν την κεντροδεξιά παράταξη σε πύρρειο νίκη, καθώς η ΝΔ ήταν μεν πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, ο στόχος, όμως, του 33% δεν επετεύχθη. Αντιθέτως, το 28%, που ήρθε να αντικαταστήσει το 41% των εθνικών εκλογών, εκλαμβάνεται από αρκετά «γαλάζια» στελέχη ως προειδοποιητικό μήνυμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων απέναντι στις επιλογές του τελευταίου έτους, με αιχμή τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να επαναλάβει πως το Μαξίμου έχει αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα, όμως, όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη «στροφή στα δεξιά» και την επιστροφή στις καραμανλικές ρίζες, ο κ. Μητσοτάκης θα ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης σε ευρύτερα ακροατήρια, η οποία εντέλει απέφερε στη ΝΔ μεγάλες εκλογικές νίκες και τον σχηματισμό δύο αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Η συνεδρίαση της ΚΟ θα διαφέρει, πάντως, από όσες είχαμε δει την τελευταία πενταετία, που η ΝΔ βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Κι αυτό, καθώς το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα και η απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων έφεραν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια αρκετών βουλευτών για τα ανοίγματα στο Κέντρο και την κατάληψη θέσεων ευθύνης από στελέχη προερχόμενα από το «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του βουλευτή Α΄ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, που πρόσφατα ξεσπάθωσε κατά των «κεντρώων», λέγοντας πως η ΝΔ «έγινε αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ». Θα τοποθετηθεί ακόμη ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, που πρώτος ζήτησε σύγκληση της ΚΟ, αλλά και ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση για την ανανέωση (ή μη)  της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τμήμα βουλευτών που εισηγούνται άλλο πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας µε εντονότερο το «δεξιό» στοιχείο. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η πιθανή παρέμβαση της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, όπως και η τοποθέτηση του Θανάση Πλεύρη.

Μεταξύ των βουλευτών που θα ζητήσουν τον λόγο είναι οι Γιώργος Βλάχος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Γιάννης Οικονόμου, Στράτος Σιμόπουλος, Σέβη Βολουδάκη, Γιώργος Στύλιος. Ακόμη, πιθανό είναι να τοποθετηθούν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βρεττάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Χάρης Θεοχάρης, Μιχάλης Λιβανός, Γιάννης Λοβέρδος, Κώστας Βλάσης. Αρκετοί βουλευτές θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή εάν θα μιλήσουν βάσει και της ροής της συνεδρίασης.

Έφυγε ο πρώην βουλευτής Αθανάσιος Κονταξής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο πρώην βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Κονταξής. Εξελέγη πρώτη φορά στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974 και έτσι υπήρξε ένα εκ των στελεχών που συγκρότησαν την πρώτη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανεξελέγη το 1977, το 1981, το 1989, το 1993 και το 1996 και κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε μέλος πολλών Διαρκών Επιτροπών, αλλά και εκπροσώπησε τη χώρα επί σειρά ετών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη θλίψη του για την απώλεια «ενός άξιου κοινοβουλευτικού ανδρός και καλού φίλου» εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας. «Υπήρξε συνεπέστατος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και τίμησε την ψήφο των συμπατριωτών του. Από το 1986 ασκούσε το επάγγελμά του στην Αθήνα ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής. Ο εκλιπών «ανέπτυξε δυναμική δημόσια παρουσία, εργάστηκε με συνέπεια τόσο για την ιδιαίτερη πατρίδα του όσο και για την Παράταξη και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες του», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.