Ίντριγκες και 3+1 μνηστήρες στο ΠΑΣΟΚ

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, Ανδρουλάκης, Δούκας (που δεν πείθει), Γερουλάνος και (ίσως) Χριστοδουλάκης οι διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας
17:43 - 25 Ιουνίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση στο ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, εκεί όπου θα ξεδιαλύνει η εικόνα όσον αφορά α) τον οδικό χάρτη της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και β) ποιοι θα είναι οι διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας. Μέχρις ώρας πάντως διαφαίνεται κούρσα για τρεις (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας), χωρίς να αποκλείεται να προστεθεί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, αν και αυτό το ενδεχόμενο δείχνει να απομακρύνεται. Από την άλλη, ο δήμαρχος Αθηναίων το έχει πάρει απόφαση να κατέβει, δεν κάνει όμως δυναμικό… γκελ στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στη δημοσκόπηση της GPO.

Παράλληλα η επιθυμία του να εξελιχθεί μέσα σε έξι μήνες από δήμαρχος σε πρωταγωνιστική φιγούρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής έχει εκνευρίσει πολύ κόσμο, προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολίων. Αυτές οι αντιδράσεις διαπερνούν την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, αγγίζοντας ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού και βέβαια όσους Αθηναίους, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, τον ψήφισαν όχι για αρχηγό ΠΑΣΟΚ αλλά επειδή ήθελαν να βάλουν τέλος στη διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη.

Τον Χάρη Δούκα πάντως εξακολουθεί να υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και ουδείς έχει ξεχάσει τη διαστημική… ταχύτητα με την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε τη νύχτα της 15ης Οκτωβρίου 2023 να σταθεί στο πλευρό του για να τον συγχαρεί. Και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επίσης, ο οποίος όμως στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» φρόντισε να διευκρινίσει ότι και οι Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης θα μπορούσαν ισόποσα να είναι οι νέοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη το παρασκήνιο οργιάζει σε αυτή τη φάση και μέχρι την Κυριακή τα πάντα θεωρούνται ρευστά, έως ότου διαμορφωθούν οι τελικές συμμαχίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων. Χωρίς πάντως η γενική εικόνα να ξεφεύγει από την ευπρέπεια και να παραπέμπει σε… εξαλλοσύνες, σαν αυτές δηλαδή που βλέπουμε να σημειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου συχνά οι εσωκομματικές αντεγκλήσεις κινούνται στην περιοχή των παρατράγουδων.

Ο Παύλος Γερουλάνος

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να προτείνει να στηθούν κάλπες είτε τον Δεκέμβριο του 2024 είτε το αργότερο στις αρχές της νέας χρονιάς και σε κάθε περίπτωση πολλούς μήνες νωρίτερα από την αρχική καταστατική πρόβλεψη για το φθινόπωρο του 2025. Λέγεται δε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει να βάλει μια ενδιάμεση εσωκομματική διαδικασία, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, που θα μπορούσε να είναι διαρκές ή έκτακτο συνέδριο ή προγραμματική συνδιάσκεψη για να συζητηθεί -πιθανόν- η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Και όχι μόνο σε σχέση με το μέλλον του κόμματος, της Κεντροαριστεράς ή τις όποιες συνεργασίες αλλά συνολικά για το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η θηριώδης αποχή από μόνη της αναδεικνύει την κρίση πολιτικού περιεχομένου συνολικά στο πολιτικό σύστημα και αναζητείται μια νέα πρόταση για τη χώρα και την καθημερινότητα που θα εκφράζει τα μεγάλα πληθυσμιακά τμήματα.

Από την πλευρά όσων θέτουν το ζήτημα της ηγεσίας, πιστεύεται ότι παρά τις μεταξύ τους διαφορές θα κινηθούν συντεταγμένα στη λογική… «το γοργόν και χάριν έχει», ζητώντας εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης να φανεί ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία έως τις εκλογές της 9ης Ιουνίου ελεγχόταν από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η αμφισβήτηση όμως που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν καθολική, που σημαίνει ότι μπορεί να καταγραφούν αλλαγές και νέα δεδομένα στους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κεντρικού κομματικού οργάνου.