Με «Πρέσπες» α λα καρτ δεν πας Ευρώπη

Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στον Σκοπιανό πρωθυπουργό που ορκίστηκε τελικά στη Βόρεια Μακεδονία
15:20 - 25 Ιουνίου 2024

Μεσάνυχτα Δευτέρας η Βόρεια Μακεδονία σχημάτισε κυβέρνηση, καθώς το εθνικιστικό VMRO του Χρίστιαν Μίτσκοσκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 77 υπέρ και 22 κατά. Κατά την τελετή ορκωμοσίας ωστόσο, που ακολούθησε, τόσο ο Μίτσκοσκι όσο και οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», χωρίς να ακουστεί το «Μακεδονία» (σκέτο), όπως συνέβη στην ορκωμοσία της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Με το βλέμμα στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο νέος πρωθυπουργός και οι υπουργοί, επαναλαμβάνοντας τον όρκο που ανέγνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Άφριμ Γκάσι, είπαν κατά την ορκωμοσία τους: «Ορκίζομαι ότι το αξίωμα του πρωθυπουργού – υπουργού θα το ασκώ υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στη δευτερολογία του πάντως και πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο Χρ. Μίτσκοσκι χαρακτήρισε τον προσδιορισμό «Βόρεια» στη συνταγματική ονομασία της χώρας ως «επαίσχυντο», αλλά παραδέχθηκε ότι αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της χώρας, με το οποίο, όπως είπε, συμβιβάζεται. Κοινώς, ο πρωθυπουργός της γείτονος αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις «Πρέσπες», αλλά θέλει να υπενθυμίζει στο ακροατήριό του ότι το φέρει βαρέως. Ουδείς γνωρίζει αν αυτή η συμμόρφωση θα διαρκέσει ή αν γίνεται προσχηματικά ενόψει της νατοϊκής συνόδου του Ιουλίου. Οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας όμως είναι πολλές και ο Μίτσκοσκι δεν μπορεί να τις παραβλέψει, άλλωστε η χώρα του έγινε μέλος της Συμμαχίας με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» στο εσωτερικό της -κυρίως στον προφορικό λόγο-, αλλά στις δημόσιες τοποθετήσεις της στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία. Γεγονός το οποίο φυσικά δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι η ονομασία είναι μία και ισχύει erga omnes.

«ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η α λα καρτ και περιστασιακή τήρηση των «Πρεσπών» δεν νοείται. Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε χθες στο Λουξεμβούργο, δήλωσε: «Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους». Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αλλά υπό όρους. «Η πορεία ωστόσο προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Η Αθήνα στο πλευρό της Λευκωσίας για τις απειλές της Χεζμπολάχ

«Η Κύπρος απειλείται ωμά και κυνικά», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα στέκεται στο πλευρό της Λευκωσίας απέναντι στις απειλές που δέχεται. Ήταν η πρώτη επίσημη τοποθέτησή του, μετά τις πρωτοφανείς απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Κύπριο ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Χασάν Νασράλα προειδοποίησε για αντίποινα σε περίπτωση που το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το κυπριακό αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους-μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Στο παρασκήνιο, ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής. Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου συνομιλούν τόσο για την κοινή τους προσπάθεια για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό όσο και για το Μεσανατολικό όπου και οι δυο χώρες μοιραία -λόγω γεωγραφίας- εμπλέκονται. Η Ελλάδα κυρίως διπλωματικά, επειδή συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, και η Κύπρος και πρακτικά, καθώς συμβάλλει τα μέγιστα ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο κ. Γεραπετρίτης με τη δήλωσή του θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία, αλλά (κυρίως) να υπενθυμίσει σε μη συμμαχικές δυνάμεις ότι η Κύπρος έχει πολλούς ισχυρούς «παίκτες» στο πλευρό της, με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ. Όταν μια ακραία ομάδα φιλοϊρανική κι άρα αντιαμερικανική σαν τη Χεζμπολάχ απειλεί ευθέως σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, τότε πρέπει να ξέρει ότι η διεθνής κοινότητα «ακούει».