Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στο ΠΑΣΟΚ ειδικότερα έχει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της GPO (Star) αλλά χωρίς να κρύβει εκπλήξεις όσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση στο 8%, η ΝΙΚΗ στο 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,1%, η Φωνή Λογικής στο 3,3% και η Νέα Αριστερά στο 1,9%.
Σχετικά με την Κεντροαριστερά ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά με ποσοστό 19%. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 10,6%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χ. Δούκας με 9,3%, ο Π. Γερουλάνος με 6,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 4,7%, ο Π. Χρηστίδης με 4,1%. «Κανείς από αυτούς» όμως απαντά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 28%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο χώρος σύμπασας της Κεντροαριστεράς πλήττεται, και μάλιστα βαρύτατα, από… κρίση ηγεσίας. Στο ίδιο ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται συντριπτικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 45,6% έναντι 27,2 % του Στ. Κασσελάκη ενώ ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 9,8% και πιο πίσω ο Ν. Ανδρουλάκης με 6,2%. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης (32,2%), ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 13,4%, έπεται ο Π. Γερουλάνος με 12,8% και ακολουθούν ο Χ. Δούκας με 12,4%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (8,7%), ο Π. Χρηστίδης (4,7%) και τελευταίος ο Στ. Κασσελάκης με 2,1%. Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (70,9%) απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» έναντι 28,4%, που απαντά αρνητικά.
Το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι ελαφρώς πλειοψηφικό, αλλά αισθητά χαμηλότερο. Το 52,3% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 44,1% που απαντά «όχι» και «μάλλον όχι». Σχετικά με το ποιο πρόσωπο είναι κατάλληλο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο των ερωτηθέντων ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται με 20,7% και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5%. Τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος (13,3%) και ακολουθούν Μ. Χριστοδουλάκης (8,8%) και Π. Χρηστίδης (5,6%). «Κανένας από αυτούς» απαντά το 21%. Στο ίδιο ερώτημα, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται με double score (34,5%) με δεύτερο τον Π. Γερουλάνο (17,7%) και Χάρη Δούκα (17,2%). Ακολουθούν Μ. Χριστοδουλάκης (13,6%) και Π. Χρηστίδης 2,5%.
Ομοφοβική χυδαιότητα Στίγκα κατά του Πατέλη μέσα στη Βουλή
Σε ένα ακραίο ομοφοβικό παραλήρημα, καταδικαστέο από όσους ήταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα της Ολομέλειας, προέβη ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, κατά του Αλέξη Πατέλη χρησιμοποιώντας χυδαία φρασεολογία, με στόχο το πρόσωπο του πρωθυπουργικού συμβούλου. Ο κ. Στίγκας θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ομοφοβική επίθεση στον διευθυντή του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Α. Πατέλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών αναφέρθηκε στον Αλέξη Πατέλη κάνοντας επίτηδες «λάθος» το άρθρο κατά την προσφώνηση του ονόματός του. «Βγήκε ο/η -δεν ξέρω- Πατέλης με ύφος Λουδοβίκου και είπε ότι θα καταργήσει το επίδομα ανεργίας του σερβιτόρου και της καμαριέρας και όλων όσων δουλεύουν στον τουρισμό για φραγκοδίφραγκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η απαράδεκτη αναφορά του φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη από την προεδρεύουσα του Σώματος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη παρενέβη και του ζήτησε να ανακαλέσει το… λάθος που έκανε. «Χρησιμοποιήσατε άρθρα, θα ήθελα να ανακαλέσετε, αλλιώς θα σβηστεί από τα πρακτικά», είπε. Απαντώντας ο κ. Στίγκας εμφανίστηκε… μπερδεμένος, λέγοντας πως «έχω μπερδευτεί, κυρία πρόεδρε, δεν έχω πρόβλημα, όπως θέλετε γράψτε το». Φυσικά, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών δεν δέχθηκε να ανακαλέσει το λάθος αλλά και τους χαρακτηρισμούς που έκανε για τον Αλέξη Πατέλη. Εντύπωση βέβαια προκαλεί πως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων στη συνέχεια δεν τοποθετήθηκαν επίσημα απέναντι στα όσα είπε ο Β. Στίγκας, αν και θα έπρεπε, δεδομένου ότι με όσα είπε ξεπέρασε τα όρια της ευπρέπειας.