Ελληνική αγκαλιά για τα παιδιά της Γάζας

Ο Γεραπετρίτης ζητάει από την Ευρώπη να φιλοξενήσει τους μικρούς Παλαιστίνιους για να σωθούν από την πείνα και τις βόμβες
15:46 - 21 Ιουνίου 2024
epa10974228 Displaced Palestinian children wait inside Nasser Hospital in Khan Yunis to fill containers with water, in the southern Gaza Strip, 14 November 2023. More than 11,100 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. Israel's military operations in Gaza have led to the destruction or damage of 45 percent of all housing units in the Gaza Strip, leaving 1.5 million people displaced, the United Nations said. EPA/HAITHAM IMAD

Δυο πρωτοβουλίες για τη Γάζα με ανθρωπιστικό πρόσημο αναλαμβάνει η Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών να αρχίζει έναν κύκλο επαφών προκειμένου να βρει η χώρα μας βοηθούς σ’ αυτές τις προσπάθειες. Εκτός από την ιδέα για μια task force Ευρωπαίων και Αράβων υπουργών Εξωτερικών, που θα συνεργαστούν με στόχο την κατάπαυση του πυρός κι ύστερα την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης προτείνει σε ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν να φιλοξενήσουν παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη, ώστε να ζήσουν μακριά από τον λιμό και τις βόμβες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο κ. Γεραπετρίτης μοιράστηκε ήδη τις σκέψεις του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μούσταφα, και πλέον ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που θα γίνει στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη μορφή αναδοχής, κατόπιν φυσικά της σύμφωνης γνώμης των γονέων, ούτως ώστε να μη μένουν απροστάτευτα τα παιδάκια στη ζώνη του πυρός. Άλλωστε, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες που θα έχει η Ελλάδα κατά τη συμμετοχή της -ως μη μόνιμο μέλος- στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διετία 2025-2026.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προανήγγειλε την πρότασή του μιλώντας στο Reuters. «Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο καιρό διαρκέσει η σύγκρουση», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία με μεγάλη σαφήνεια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή στους τραυματίες αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν άμεσα λιμό ή άλλου είδους κινδύνους».