Ειδική έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητούν οι εισαγγελικές Αρχές όταν διερευνούν υποθέσεις απιστίας εις βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων ή του Ταμείου Σταθερότητας, όπως προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η ΤτΕ θα κρίνει αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι κανόνες σε περιπτώσεις χορήγησης δανείων ή πώλησης μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εξηγήσεις για την τροπολογία που αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, όταν στρέφεται κατά τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έδωσε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας επεσήμανε μάλιστα ότι «πρέπει όποιος χορηγεί το δάνειο ή κάνει αναδιάρθρωση ή πουλάει μετοχές του Δημοσίου όπως το ΤΧΣ, να έχει τη βεβαιότητα ότι, αν τηρήσει τους κανόνες, δεν θα έχει προβλήματα», αναφερόμενος στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η τροπολογία προβλέπει πως στο διαδικαστικό στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης απαιτείται πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της Τράπεζας της Ελλάδος, και με αυτήν θα διαπιστώνεται αν τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος. Διαπιστώνεται ειδικότερα εάν υπάρχει ζημία, το ακριβές ύψος αυτής και αν συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση. Ουσιαστικά, αξιοποιείται η γνώση ειδικών και επιτρέπει να διαπιστωθεί με αμερόληπτο τρόπο αν συντρέχει η αντικειμενική υπόσταση της απιστίας. «Απέναντι» στην τροπολογία έχει τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας χαρακτηρίζοντάς τη «μεταμεσονύχτια κυβερνητική τροπολογία».
Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εισάγει μεταμεσονύχτια τροπολογία (ενώ είναι γνωστό ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα, αν δεν έχει τις ειδικές γνώσεις, να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να προχωρήσει τη διαδικασία), για να δέσει τα χέρια των εισαγγελέων και να δεσμεύσει την κρίση τους. Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η Νέα Αριστερά, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση με νυχτερινή τροπολογία που κατέθεσε επιδιώκει να νομοθετήσει ότι στην περίπτωση που υπάρχει δίωξη για απιστία τραπεζικών στελεχών για δάνεια η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρεμβαίνει με έκθεση που θα κρίνει αν υπάρχει παραβίαση ή όχι».