«Κοινωνικό μέρισμα» σε 1.000.000 συνταξιούχους και ευάλωτους με χρήματα που θα έρθουν από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων αλλά και μόνιμες μειώσεις ΦΠΑ στον καφέ και τη μεταφορά με ταξί προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κίνηση-έκπληξη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η έξτρα οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί ως εφάπαξ βοήθημα πριν από τα Χριστούγεννα για την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την ακρίβεια θα καλυφθεί με τα 300.000.000 ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τη νέα έκτακτη εισφορά 33% που θα επιβληθεί στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης. Πρόκειται για έναν κανονισμό που ισχύει από πέρυσι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε νέα αξιοποίηση.
Από το ποσό αυτό τα 250.000.000 ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 50.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εφόσον εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων, το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Υπολογίζεται ότι περίπου 770.000 θα είναι οι συνταξιούχοι και 230.000 οι μακροχρόνια άνεργοι, τα Άτομα με Αναπηρία και άλλοι ευάλωτοι που θα λάβουν το έξτρα επίδομα μέσα στις γιορτές.
Την ίδια στιγμή από 1ης Ιουλίου μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα ταξί με αποτέλεσμα να φρενάρουν και οι αυξήσεις στα κόμιστρα, ενώ στο χαμηλό συντελεστή κλειδώνουν επίσης ο καφές, το κακάο, το τσάι και το χαμομήλι, εφόσον αποτελούν παραδόσεις ροφημάτων σε πακέτο ή «στο χέρι» (take away και delivery).
Αντίθετα, στον σερβιριζόμενο καφέ ο συντελεστής από τον επόμενο μήνα επανέρχεται στο 24%, κάτι που με τη σειρά του θα φέρει νέα αύξηση στη λιανική τιμή, η οποία αν δεν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα η καθημερινή τους απόλαυση να γίνει πιο πικρή. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι από τη μετάταξη του καφέ στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 24%, θα περισσέψουν στα ταμεία 43.000.000 τον χρόνο, ενώ από τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ταξί και την παράδοση καφέ το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι 110.000.000 ευρώ, αλλά όχι απαγορευτικό.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
Τόσο το νέο έκτακτο βοήθημα όσο και οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία των νοικοκυριών και κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών από τη λαίλαπα της ακρίβειας, η οποία έχει φθάσει να εξαϋλώνει όλα τα οφέλη από τις εισοδηματικές αυξήσεις της κυβέρνησης. «Είδαμε μειώσεις τιμών στο ράφι σε ορισμένα προϊόντα τον τελευταίο μήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός (στον Real FM) επισημαίνοντας την ανάγκη ότι «πρέπει να περάσουμε στη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης των τιμών, όχι μόνο του πληθωρισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, απευθύνοντας αίτημα για βοήθεια στις επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών. Με βάση τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο μέσος μισθός στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει τα 1.300 ευρώ.
Όσον αφορά τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία αυτής της απόφασης. Και, τονίζω, κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν φαντάζομαι ότι προσδοκά για μια ζωή να είναι κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν βελτίωση στη συμμόρφωση. Νομίζω ότι κάπου μέσα τους καταλαβαίνουν ότι είναι δίκαιο το μέτρο». Το παράθυρο για διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών έχει πάντως ανοίξει, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μείωση των τεκμηρίων με κούρεμα των τριών προσαυξήσεων (τζίρος, αριθμός εργαζομένων, έτη άσκησης επαγγέλματος) που ανεβάζουν το ελάχιστο ποσό της τεκμαρτής αμοιβής. Επίσης εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και να «παγώσει» η αύξηση στο τεκμαρτό, καθώς είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό ο οποίος έχει αναπροσαρμοστεί. Επίσης, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση να γίνει ευκολότερη η διαδικασία της αμφισβήτησης τεκμηρίων από τους επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα διστάζουν υπό το φόβο του φορολογικού ελέγχου.
Ο Μητσοτάκης στο Αγροτικής Ανάπτυξης για Θεσσαλία και προβλήματα παραγωγών
Με δεύτερο σταθμό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) συνεχίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επισκέψεις του στα υπουργεία που άλλαξαν χέρια. Ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ανακοινώθηκε η παράταση των μέτρων για την καταπολέμηση του βραχνά της ακρίβειας, αλλά και τη συνάντησή του με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο την επιτάχυνση στις διαδικασίες προσλήψεων με τον ΑΣΕΠ, επισκέπτεται σήμερα το ΥΠΑΑΤ σε μια κίνηση που συμβολίζει τη βαρύτητα την οποία προσδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική πολιτική. Το γεγονός άλλωστε πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κρίσιμο πεδίο για την κυβέρνηση διαφάνηκε από τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Διόλου τυχαία, η πολιτική ηγεσία στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο άλλαξε σε επίπεδο υπουργού και υφυπουργού, με τους Θεσσαλούς Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Κέλλα να αναλαμβάνουν καθήκοντα, μαζί με τον αμετακίνητο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη.
Η αγροτική πολιτική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, με την προσαρμογή της νέας ΚΑΠ να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι αγρότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν από το γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας, με τις τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή κρίση να πιέζουν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΑΑΤ αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στη Θεσσαλία και η γεωργική ανάταξη του κάμπου, καθώς και άλλα φλέγοντα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η εφαρμογή του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, τα έργα αγροτικών υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τα πρότζεκτ που έχουν δρομολογηθεί με στόχο να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής αλλά και να αξιοποιήσουν τα ευφυή συστήματα επάνω στην παραγωγική διαδικασία. Μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η μετάβασή του στη νέα, ψηφιακή εποχή.
Ο Αριστοτέλης και η τεχνητή νοημοσύνη
Η Αθήνα χθες βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για τα μεγάλα ηθικά ζητήματα τα οποία ανακύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Το «παρών» στο διεθνές συνέδριο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle» έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο Ωδείο Αθηνών, δίπλα δηλαδή από το Λύκειο του Αριστοτέλη, από το Ινστιτούτο της Οξφόρδης για την Ηθική στην ΤΝ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος. Ερευνητές από όλον τον κόσμο οι οποίοι ασχολούνται με την ανάπτυξη της αριστοτελικής ηθικής παρουσίασαν τη δουλειά τους, βοηθώντας στην κατανόηση της ΤΝ με τη συμβολή της αριστοτελικής φιλοσοφίας.