Για την Ερυθρά Θάλασσα απέπλευσε χθες η φρεγάτα «Ψαρά» παίρνοντας τη σκυτάλη από την «Ύδρα», που στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» βρισκόταν σε απόλυτη και διαρκή ετοιμότητα επί τρεις μήνες εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν.
Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα, μετέβη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ώστε να δει από κοντά το πλήρωμα πριν την αναχώρησή του. «Πηγαίνετε σε περιοχή κινδύνου, εύχομαι να γυρίσετε με ασφάλεια στην πατρίδα», ανέφερε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι «δεν είναι αποστολή κρουαζιέρας, εκτίθεστε σε κίνδυνο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων». «Θα ήθελα να ξέρετε ότι οι ευχές μας, οι σκέψεις μας θα σας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της αποστολής σας. Θα έρθω να σας βρω, όπως έκανα και με την “Ύδρα”, στην Ερυθρά Θάλασσα, πιθανότατα συνοδευόμενος από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιοσέπ Μπορέλ», σημείωσε επίσης.
Με ανάρτηση στο Χ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι η φρεγάτα «θα παρέχει συνοδεία στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη, προς υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων», υπογραμμίζοντας τον διευρυμένο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή ασφάλεια και τη σταθερότητα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Η φρεγάτα «Ψαρά» έχει 195 μέλη πλήρωμα, 16 πυραύλους ESSM, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, συστήματα εντοπισμού drones, οργανικό ελικόπτερο, καθώς και μια καλά εκπαιδευμένη ΟΥΚ (Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών).
Η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση είναι αποστολή υψηλών απαιτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών από τα χτυπήματα των Χούθι, μειώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Και τα δύο πολεμικά πλοία «Ψαρά» και «Ύδρα» που συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα αναγνωρίζεται ότι είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Η φρεγάτα «Ύδρα» και η φρεγάτα «Ψαρά» είναι τύπου ΜΕΚΟ, με σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί. Γι’ αυτό και στα δύο πλοία έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες ενίσχυσης των συστημάτων τους και προσθήκης νέων, όπως συστημάτων anti-drone.