Η Χεζμπολάχ απειλεί να πλήξει την Κύπρο!

Στη Λευκωσία ο Γεραπετρίτης, με τους φανατικούς ισλαμιστές του Λιβάνου να βάζουν στο στόχαστρο μία χώρα-μέλος της ΕΕ ως «συνεργάτιδα» του Ισραήλ
16:32 - 20 Ιουνίου 2024

Με φόντο τις ευθείες απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ ότι θα χτυπήσει την Κύπρο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε χθες εκτάκτως στη Λευκωσία σε ένα μη προγραμματισμένο ταξίδι. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε πως αν η Κύπρος επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτό θα σημαίνει ότι «έχει γίνει μέρος του πολέμου» και ότι η Χεζμπολάχ «θα την αντιμετωπίσει αναλόγως», σε μια άκρως ανησυχητική κλιμάκωση και με τη Μεγαλόνησο να μπαίνει για πρώτη φορά ευθέως στο στόχαστρο.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Σημειώνεται πως οι απειλές Νασράλα έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Άντονι Μπλίνκεν και την επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης Κύπρου – ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Κύπρος δεν θα μείνει χωρίς «ομπρέλα προστασίας», διότι δεν… κείται μακράν για τους Αμερικανούς, με ό,τι αυτό σημαίνει βέβαια για την ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ απειλεί με στρατιωτικό πλήγμα χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μετάβαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Μεγαλόνησο «κλείδωσε» το βράδυ της Τρίτης και ανακοινώθηκε επισήμως λίγες ώρες πριν πετάξει ο κ. Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών προγραμμάτισε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Κύπριο ομόλογό του. Ήταν ένα ταξίδι που έγινε στον απόηχο των πρόσφατων επαφών του Γ. Γεραπετρίτη με τον Ν. Χριστοδουλίδη στον ΟΗΕ και με τον κ. Κόμπο στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα, όπου παρέστη στη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Κύπρο σκοπίμως συνέπεσε και με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής». Οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν πίσω στον χρόνο, στο «μαύρο» 1974 και είδαν μέσα από τις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα φωτογραφίες τον ανθρώπινο πόνο των προσφύγων και του κυπριακού λαού, τις αντίξοες συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων στην Τουρκία, την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η φωτογραφική έκθεση υπενθυμίζει στο κοινό ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, καθότι οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και της επακόλουθης βίαιης διαίρεσης και παράνομης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία είναι ακόμα υπαρκτές. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και των Κύπριων αξιωματούχων βρέθηκαν -όπως πάντα- οι προσπάθειες για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς επίσης και η πρόσφατη συμφωνία Κύπρου – ΗΠΑ για έναρξη στρατηγικού διαλόγου με «πρεμιέρα» το φθινόπωρο στη Λευκωσία, αλλά και η κρίση στο Μεσανατολικό. Ως γνωστόν, η Κύπρος παίζει καθοριστικό ρόλο παρά την επικινδυνότητα και τις λεπτές ισορροπίες. Συμβάλλει τα μέγιστα κυρίως στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Όλα αυτά εν μέσω απειλών από τη Χεζμπολάχ…