Εμπλοκή στο παρά πέντε για τη νέα Κομισιόν

17:12 - 19 Ιουνίου 2024

Ο Σαρλ Μισέλ ήταν ο πρώτος που έσπευσε να πει στους δημοσιογράφους «δεν υπάρχει συμφωνία». Θεωρητικά, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ο οικοδεσπότης στο άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Πλην όμως οι χειρισμοί του τις προηγούμενες ημέρες, όταν φέρεται να προσπάθησε να αποκλείσει από το δείπνο την πρόεδρο της Κομισιόν, εξαιτίας της προσωπικής τους κόντρας, οδήγησαν στην περιθωριοποίησή του: αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για την πλήρωση των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ εξελίχθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωομάδων, χωρίς τη δική του μεσολάβηση.

ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ

Συμφωνία υπήρξε, που όμως παρέμεινε στον… αέρα, εξαιτίας διαφωνίας της τελευταίας στιγμής. Η παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να «εξαργυρώνει» έτσι την πρωτιά του στις ευρωεκλογές. Η θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας πιθανότατα από τους Σοσιαλδημοκράτες (Ζοζέπ Μπορέλ) θα περάσει στους Φιλελεύθερους (Κάγια Κάλας). Ως αντάλλαγμα προς τους Σοσιαλδημοκράτες έχει συμφωνηθεί τη θέση του (φιλελεύθερου) Μισέλ να λάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Εδώ είναι που προέκυψε η «εμπλοκή της τελευταίας στιγμής». Τυπικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει θητεία 2,5 ετών, πλην όμως έχει καθιερωθεί πάντα αυτή να ανανεώνεται, ώστε να ταυτιστεί με την πενταετή θητεία των υπολοίπων οργάνων της ΕΕ. Χθες το ΕΛΚ ζήτησε να σταματήσει αυτή η… συνήθεια, ο Κόστα να έχει μία θητεία και τα επόμενα 2,5 χρόνια να αναλάβει τη θέση στέλεχος του ΕΛΚ. Παρόμοια εναλλαγή συνηθίζεται στον ρόλο του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, με τα στελέχη του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να εναλλάσσονται σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια. Τελευταία σε αυτό το «γαϊτανάκι» ήταν η Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ), που διαδέχθηκε τον Σοσιαλδημοκράτη Νταβίντ Σασόλι στις αρχές του 2022. Τώρα η θητεία της Μέτσολα αναμενόταν να παραταθεί για 2,5 χρόνια, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα τη διαδεχθεί.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ανατροπή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών, με αποτέλεσμα η συμφωνία να μην οριστικοποιηθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή φάνηκε να δουλεύουν δύο συμμετέχοντες: Ο Σαρλ Μισέλ κατηγορείται από πολλούς ότι δεν έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο, αναδεικνύοντας διαρκώς νέα προβλήματα. Η Τζόρτζια Μελόνι ήταν ίσως η μόνη που προσήλθε δυσαρεστημένη (είναι εμφανές στο βίντεο εισόδου της) και έφυγε ικανοποιημένη. Μπορεί ακόμα να αποκλείεται από τη «μοιρασιά» ως ακροδεξιά, πλην όμως, όσο δεν υπάρχει συμφωνία, μπορεί να ελπίζει ότι κάτι θα αλλάξει. Άλλωστε ως στόχο πριν από τις Ευρωεκλογές έθεσε την ανατροπή της τριπλής συμμαχίας των Βρυξελλών. Το πιθανότερο πάντως παραμένει να προκύψει κάποιος συμβιβασμός στα τηλεφωνήματα μεταξύ των ηγετών (τα προανήγγειλε ο πρόεδρος Μακρόν), μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, 27 και 28 Ιουνίου.