Μήνυμα διαμαρτυρίας στη ΝΔ – Δεν έπεισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

16:59 - 19 Ιουνίου 2024

Τα μηνύματα της ευρωκάλπης για την κυβέρνηση επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η δημοσκόπηση της Interview και καθώς φαίνεται είναι πολλά τόσο στο πεδίο της καθημερινότητας όσο και στην πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ. Κατ’ αρχάς τρεις στους δέκα επιβεβαίωσαν ότι με την ψήφο τους θέλησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ μόλις ένας στους δέκα ψήφισε τον ευρωβουλευτή της αρεσκείας του. Όσον αφορά την ΝΔ ειδικότερα, φαίνεται ότι πλήρωσε ακριβά το πρόβλημα της ακρίβειας, τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών. Πάντως, αν και το κυβερνών κόμμα δεν είχε διαρροές μόνο προς τα δεξιά αλλά προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, επιδεικνύει τη μεγαλύτερη συσπείρωση, καθώς 8 στους 10 που ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα το είχαν ψηφίσει και στις εθνικές εκλογές. Αντίθετα, αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό συσπείρωσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστά 30% και 21% αντίστοιχα, αποδεικνύοντας ότι δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους ψηφοφόρους τους πως αποτελούν ικανές εναλλακτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, το 51% απάντησε ότι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ψήφισε παραδοσιακά το κόμμα που υποστηρίζει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 9 στους 10 που ψήφισαν το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό (8 στους 10) παραδέχεται ότι ψήφισε την Ελληνική Λύση για τον ίδιο λόγο. Σημειώνεται ότι τα κόμματα διαμαρτυρίας εκ δεξιών της ΝΔ πήραν 700.486 ψήφους και ποσοστό αθροιστικά 18,31%. Πέρα από το πρωτοφανές κύμα αποχής, η ΝΔ φαίνεται ότι επλήγη σοβαρά από το πρόβλημα της ακρίβειας, καθώς αυτός ήταν ο λόγος που το 40% δήλωσε ότι έριξε ψήφο διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις ευρωεκλογές, παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα που επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τη δυσαρέσκεια του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εξέφρασε το 24% για τον γάμο των ομόφυλων, κάτι που γεννά ζήτημα πολιτικής φυσιογνωμίας με δεδομένη τη δυσαρέσκεια της παραδοσιακής «γαλάζιας» βάσης για τη στροφή στον λιμπεραλισμό και τα πρότυπά του. Και ακόμη το 15% για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, το 12% για τα Τέμπη, το 5% για τον νέο κανονισμό για τα ακαθάριστα οικόπεδα και το 2% για τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στην ερώτηση της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε πριν από τον ανασχηματισμό, σχετικά με τους υπουργούς που θέλουν οι πολίτες να παραμείνουν ή να απομακρυνθούν, στην πεντάδα με τους «αποτελεσματικούς» περιλαμβάνονται ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γιώργος Φλωρίδης. Και στους λιγότερο αποτελεσματικούς εκείνοι οι οποίοι τελικά… ανασχηματίστηκαν (Νίκη Κεραμέως, Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Καιρίδης).