Στο τιμόνι της Κομισιόν και πάλι η Φον ντερ Λάιεν

«Κλείδωσαν» τα πρόσωπα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ - Τα χαρτοφυλάκια διεύρυνσης και αγροτικής πολιτικής διεκδικεί η Ελλάδα
18:22 - 18 Ιούνιος 2024

Πολύ πιο εύκολα από όσο αναμενόταν ολοκληρώθηκε αυτή τη φορά η επιλογή των προσώπων για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Χθες οι ηγέτες των κρατών-μελών συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για ένα άτυπο δείπνο που στο μενού είχε το συγκεκριμένο θέμα. Το δείπνο ξεκινούσε στις 18.30 τοπική ώρα, ενώ στις 21.00 ήταν η σέντρα του πρώτου αγώνα της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος Μακρόν πρόλαβε να τον παρακολουθήσει…

Προσερχόμενος στο γεύμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ έχουν αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι στηρίζει για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επειδή «ήταν η υποψήφια που πρότεινε το ΕΛΚ και το ΕΛΚ νίκησε στις εκλογές, αλλά και επειδή ήταν πολύ καλή πρόεδρος στην πρώτη θητεία».

Το μόνο ερώτημα ως προς τη στήριξη της Φον ντερ Λάιεν είναι αν εκτός από ΕΛΚ, Φιλελεύθερους και Σοσιαλδημοκράτες τη στηρίξουν τελικά και οι Πράσινοι. Μετά το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτείται και η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι τρεις ευρωομάδες έχουν τις απαιτούμενες ψήφους αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από το όριο. Καθώς μάλιστα αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, καλό θα ήταν να προστεθεί μία ακόμα δύναμη στο «στρατόπεδο» της πλειοψηφίας. Θεωρητικά αυτή θα μπορούσε να προέλθει από τα δεξιά – για παράδειγμα από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές της Μελόνι και του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν ξεκαθαρίσει όμως ότι αν υπάρξει άνοιγμα προς τα δεξιά, τότε θα αποχωρήσουν εκείνοι. Άρα ως μόνη εναλλακτική απομένουν οι Πράσινοι.

Η συμφωνία των ηγετών αφορά και τα τρία άλλα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Σαρλ Μισέλ, θα είναι ο σοσιαλδημοκράτης Αντόνιο Κόστα. Το τελευταίο διάστημα ακουγόταν και το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν. Προσερχόμενη όμως στη χθεσινή σύνοδο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υποψήφια και ότι «ο Αντόνιο είναι καλός συνάδελφος». Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ, θα είναι η φιλελεύθερη Κάγια Κάλας. Τέλος, την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται ότι θα έχει για τα πρώτα δυόμισι χρόνια η νυν πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα (του ΕΛΚ) και στη συνέχεια κάποιος εκ των σοσιαλδημοκρατών.

Πρωθυπουργοί μικρότερων κρατών-μελών που ήλπιζαν να λάβουν κάποιο από τα αξιώματα (Σλοβακία, Ιρλανδία κ.ά.) δήλωναν χθες προσερχόμενοι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα. Φαίνεται όμως ότι τότε απλώς θα επισημοποιηθούν οι χθεσινές αποφάσεις. Σε εκκρεμότητα βέβαια μένει η κατανομή των χαρτοφυλακίων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα φέρεται να διεκδικεί τα χαρτοφυλάκια διεύρυνσης και αγροτικής πολιτικής (βαρύνουσας σημασίας και τα δύο). Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα επιλεγεί το πρόσωπο του Έλληνα επιτρόπου, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να παραμένει εκ των πιθανών επιλογών, δεδομένων των καλών σχέσεών του με τη Φον ντερ Λάιεν.