Δεξιό υποψήφιο για την Προεδρία θέλουν 25 «γαλάζιοι» βουλευτές

Οι σκέψεις του Μητσοτάκη για την Ηρώδου Αττικού- Την άλλη Τετάρτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική ομάδα για αποτέλεσμα της ευρωκάλπης- Ανησυχία για την αποχή των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ
18:16 - 18 Ιουνίου 2024

Με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου και στον απόηχο του μηνύματος συνολικής επανεκκίνησης που επιδιώκει να εκπέμψει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη Τετάρτη. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων αλλά και στη φυσιογνωμία του κόμματος σε αυτή τη φάση, καθώς υπογείως πολλά στελέχη εκφράζουν τη δυσφορία τους, κάνοντας λόγο για απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αρχές της ΝΔ. Στη «γαλάζια» ΚΟ θα τοποθετηθούν βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει αυτή την ανησυχία στον δημόσιο διάλογο, επισημαίνοντας πως η αποχή των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων από την ευρωκάλπη είναι το πρώτο καμπανάκι. Θυμίζουμε πως η αρχή αυτών των εσωκομματικών τριβών έγινε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς με επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε την άμεση σύγκληση της ΚΟ, κάνοντας λόγο για «δυσμενές» αποτέλεσμα, την ώρα που πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προχωρούσαν στην παραδοχή ότι ο νόμος για τα ομόφυλα κόστισε πολιτικά.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός -όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- επιλέγει να κινείται πέραν των όποιων ιδεολογισμών, επισημαίνοντας πως οι πολίτες με την ψήφο τους «ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά». Ορίζοντας έτσι ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και βελτιώσεις στα πεδία της Υγείας και της Παιδείας, αντί μιας άλλης γενικής συζήτησης περί του πολιτικού στίγματος.

Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Περισσότερο «τολμηρή» ήταν η παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος με άρθρο του τόνισε πως η παράταξη «έγινε αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Κακλαμάνης ζητά ουσιαστικά εδώ και τώρα επιστροφή στις αρχές της λαϊκής πατριωτικής ΝΔ, εκτοξεύοντας δηλητηριώδη σχόλια για τους «κεντρώους» του κόμματος, εννοώντας προφανώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, ο βουλευτής Χίου της ΝΔ και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης άνοιξε τη συζήτηση για την ψήφιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική και θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι. «Νομίζω πως είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει», είπε, ανοίγοντας έτσι τη σχετική συζήτηση. Η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη αποτυπώνει εντέλει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου καταγράφονται φωνές που διαφωνούν με την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και εισηγούνται άλλο πρόσωπο με εντονότερο το δεξιό στοιχείο.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με την έγκυρη στήλη «Big Mouth» του powergame.gr «υπάρχουν και καμιά 25αριά μέχρι στιγμής Νεοδημοκράτες βουλευτές που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ξεκαθαρίζουν (προκαταβολικά) ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη Σακελλαροπούλου».

Η στήλη αναφέρεται επίσης σε πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται ένα μετριοπαθές δεξιό πρόσωπο ως νέο υποψήφιο για την Προεδρία, με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέφυγε να ανοίξει το θέμα σε αυτή τη φάση, άλλωστε είναι πρόωρο. «Τέτοιες δημόσιες συζητήσεις δεν βοηθούν σε κάτι, όταν μιλάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε.