Ζητούν επειγόντως (κεντροαριστερό) πρωθυπουργήσιμο!

Ο Ν. Παππάς προτείνει ένωση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ (χωρίς διάλυση των κομμάτων) με κοινό αρχηγό και ψηφοδέλτιο για να αντιμετωπίσουν τον Μητσοτάκη
15:37 - 18 Ιουνίου 2024

Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα εκφράζει την Κεντροαριστερά. Καθημερινά πλέον τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να εκφράζουν την πεποίθηση ότι το σενάριο αυτό θα πρέπει να προχωρήσει.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν σε αυτή τη φάση αφορούν κυρίως τον χρόνο που αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί σε αργούς ρυθμούς, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες τόσο κοινοβουλευτικά όσο και κομματικά. Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα, που δεν άλλο από το ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας -αν δηλαδή θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης ή κάποιο άλλο, τρίτο πρόσωπο-, όλοι για την ώρα μοιάζει να ομονοούν ότι ο επικεφαλής θα πρέπει να εκλεγεί από τη βάση. Η λύση αυτή προφανώς αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν φτάσει να συζητούν ένα τέτοιο σενάριο, αφού έχουν άλλα θέματα να ρυθμίσουν.

Χθες πάντως ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε να πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω από την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, ζητώντας κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάτω από κοινή ομπρέλα, χωρίς ωστόσο να διαλυθούν τα κόμματα. «Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση, η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία», είπε ο κ. Παππάς (Open), διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για διάλυση κομμάτων αλλά για ένωση με τη μορφή της εκλογικής συνεργασίας. Πρότεινε συγκεκριμένα κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό.

«Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συνδυασμός που θα εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», επισήμανε και έκανε λόγο για μια κατά τον νόμο «ένωση κομμάτων, όχι διάλυση», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τελικός κριτής όλων πρέπει να είναι η βάση της προοδευτικής Αριστεράς. «Σε αυτή την ενδεχόμενη συνεργασία μπορεί να συμμετάσχει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», είπε και εκτίμησε πως είναι μάλλον απίθανο η Πλεύση Ελευθερίας να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία, ενώ για τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «έδρες που εκλάπησαν και κακό προηγούμενο». Και συμπλήρωσε ο κ. Παππάς: «Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις. Εάν αυτοί οι δύο χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός».

«ΜΗ ΒΙΑΣΤΟΥΜΕ»

Την ίδια στιγμή η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στο ίδιο θέμα τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για τη δημιουργία αυτού του εγχειρήματος. «Θα ήταν πιο χρήσιμο να μιλήσουμε πρώτα για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Ποια κοινωνική συμμαχία θέλουμε να συγκροτήσουμε, που θα γίνει και πολιτική πλειοψηφία. Να μιλήσουμε για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας προοδευτικής πολιτικής, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Αναφερόμενη μάλιστα στο αν τα κόμματα που θα μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους τόνισε: «Μόλις βγήκαμε από μια προεκλογική μάχη, όπου οι σχέσεις των κομμάτων ήταν ανταγωνιστικές, άρα χρειάζεται να κάτσει κάπως η σκόνη. Να βρεθεί ίσως σε πρώτη φάση ένας κοινός βηματισμός σε επίπεδο κοινοβουλευτικών και κοινωνικών δράσεων. Χρειάζεται χρόνος, όχι βιασύνη και προχειρότητα. Κυρίως όμως χρειάζεται να έχουμε στρατηγική συνεργασιών, που να την υπηρετούμε με συνέπεια και αξιοπιστία. Όχι με αποσπασματικές και εφήμερες κινήσεις».