Στη βάση ενός σχεδίου που θα επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των «πολλών» και ισόποσα στις μεταρρυθμίσεις που έπονται να γίνουν, μεταθέτει το κέντρο βάρους το Μέγαρο Μαξίμου, θέτοντας στον πυρήνα των προτεραιοτήτων την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και σημαντικές βελτιώσεις στα πεδία της Υγείας και της Παιδείας. Την κυβερνητική στοχοθεσία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν περιορίζονται σε επίπεδο προσώπων. «Μας ζήτησαν ουσιαστικά περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς το Κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό να εκπέμψουν το μήνυμα της «συνολικής επανεκκίνησης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε παράλληλα την όποια προβληματική αναπτύσσεται για το εάν θα πρέπει να συνεχιστούν τα ανοίγματα στο Κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών ψηφοφόρων, κάνοντας εκτενή αναφορά στην αδημοσίευτη συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Βάσο Βασιλείου: «Υπήρξα», έλεγε ο Καραμανλής, «πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου».
Αναμφίβολα, το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να παίρνει τα ηνία του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Κώστα Σκρέκα και να αναλαμβάνει να βρει λύσεις εδώ και τώρα στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο τρόπος λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, όπου η κυβέρνηση εντοπίζει στρεβλώσεις. Το βάρος αναμένεται να δοθεί επίσης στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, κι ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, παρ’ όλα αυτά εξετάζονται διορθώσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που είχε βαρύ πολιτικό κόστος για τη ΝΔ σε ένα προνομιακό για την κεντροδεξιά παράταξη κοινό.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Δύσκολο το έργο και του υπ. Εσωτερικών καθώς ο Θ. Λιβάνιος θα κληθεί να φέρει εις πέρας την αποστολή με στόχο την επίτευξη ενός πιο λειτουργικού κράτους, με καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η Οργανωσιακή Μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό του ΑΣΕΠ και το νέο e-ΑΣΕΠ, μέσω οργανωτικής αναβάθμισης και ανασχεδιασμού διαδικασιών και ταυτόχρονα ψηφιοποίησης του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, προωθούνται παρεμβάσεις για βελτίωση σημείων που δημιουργούν καθυστερήσεις, τις οποίες διαπίστωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους απογοητευτικούς ρυθμούς του ΑΣΕΠ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας είναι η μη αποδοχή διορισμών, που δημιουργεί επιπρόσθετες καθυστερήσεις χωρίς καμία συνέπεια. Όσον αφορά το e-ΑΣΕΠ, πρόκειται για την υλοποίηση ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες τεχνολογίες, με γνώμονα την απλούστευση των διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη και άμεση εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων, προκειμένου να υποστηρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του ΑΣΕΠ στο σύγχρονο οικοσύστημα πληροφορικών συστημάτων του Δημοσίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ζήτημα της στέγης αλλά και στην προτεραιότητα της ενίσχυσης των εισοδημάτων, που αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ενώ η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τον στόχο της αναπροσαρμογής της επιδοματικής πολιτικής. Μεγάλο μέρος στην κυβερνητική πολιτική καταλαμβάνουν τα ζητήματα των αγροτών και η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, καθώς η ΝΔ σημείωσε μεγάλες απώλειες στον αγροτικό κόσμο (έχασε 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας από το 42,9% του 2023, στο 28,2%), με τον πρωθυπουργό να ενισχύει την υπουργική ομάδα του κάμπου σε μια κίνηση που υποδηλώνει το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την πληγείσα Θεσσαλία. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το τιμόνι κρατά ο εκ Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός είναι ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας.
Συνάντηση με Βαρθολομαίο για Χάλκη και επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βαρθολομαίο όσον αφορά την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που έχουν σχέση με το Πατριαρχείο και την ομογένεια. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του Πατριαρχείου, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σημειώνεται πως το είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και παραμένει σταθερά στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά στον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο. Το γενικό κλίμα, πάντως, θεωρείται καλό, καθώς «σημαντική για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της σχολής ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό (σ.σ.: εννοεί να λειτουργήσει ξανά) από την άποψη των δημοκρατικών αρχών και του κοσμικού κράτους», δήλωσε ο κ. Τεκίν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
«Έφυγε» ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Καλογιάννης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Λευτέρης Καλογιάννης. Βρέθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1993 και η πολιτική του διαδρομή έχει συνδεθεί με την αρπαγή της κάλπης κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις 23 Μαρτίου 1985. Ο κ. Σαρτζετάκης έλαβε 181 ψήφους, πλην όμως γεννήθηκε ζήτημα για τα ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές (αυτό όπου αναγραφόταν το όνομα του Χρ. Σαρτζετάκη ήταν μπλε), κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, καθώς το χρώμα θα διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο.
Εκείνη την ώρα ξεκινάει άλλη μία ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ των Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την αντιπολίτευση να φωνάζει «αίσχος» και να χτυπά τα έδρανα, και τότε ο Λευτέρης Καλογιάννης βάζει την κάλπη στον ώμο και φεύγει. Γίνεται όμως αντιληπτός από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη, που έτρεξε πίσω του για να πάρει την κάλπη, η οποία θα κατέληγε στα γραφεία της ΝΔ. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πως η ζωή κατακτιέται και δικαιώνεται συγχρόνως όταν η προσπάθεια για προκοπή και προσφορά είναι συνεχής και γνήσια».