Στην παραδοχή ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, διαβεβαιώνοντας την ελληνική κοινωνία πως ο ίδιος έλαβε το μήνυμα και στέλνοντας παράλληλα το δικό του με αποδέκτες τα κυβερνητικά στελέχη ώστε να ανεβάσουν στροφές. «Αξιολογώ συμπεριφορές και αποτελεσματικότητα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), δίνοντας εντέλει το στίγμα των προθέσεών του με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο. Δήλωσε επίσης «ανακουφισμένος» από το αποτέλεσμα σε μια αποστροφή που επιδέχεται ερμηνείες. «Δεν θα το κρύψω, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος», ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα και υπουργούς που πιθανόν να προκάλεσαν την κοινή γνώμη με τη στάση τους το τελευταίο ενδεκάμηνο. «Το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για αλαζονική συμπεριφορά. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι ώρα να τον δουν από πιο χαμηλά».
Όσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι συνιστά μήνυμα το οποίο τελικά ελήφθη και αναφέρθηκε σε διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή κυβερνητικού έργου. «Ο ελληνικός λαός ήθελε να μας στείλει ένα μήνυμα και πιστεύω ότι έκανε καλά και μας το έστειλε τώρα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια και μπορώ να προβώ σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις και να δείξω στους πολίτες ότι λάβαμε το μήνυμα», τόνισε. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι πολίτες με την ψήφο τους αποδοκίμασαν την αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων και αυτό, όπως είπε, συνιστά ένδειξη ωρίμανσης της κοινωνίας απέναντι στις εύκολες λύσεις. Σχολιάζοντας δε τα υψηλότατα ποσοστά αποχής, ανέφερε πως αντιλαμβάνεται «γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσω της φωνής ή της σιωπής τους να μας στείλουν μήνυμα».
«ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ»
Άξια λόγου είναι η παραδοχή ότι η ακρίβεια αλλά και η θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τελικώς είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για τη ΝΔ, το οποίο αποτυπώθηκε στην ευρωκάλπη. «Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη πολιτική ζημιά από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας». Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «για το παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας, αυτό είναι κάτι που τους στεναχώρησε, ενδεχομένως περισσότερο από ό,τι το είχαμε εκτιμήσει». Ο πρωθυπουργός έσπευσε πάντως να αποκλείσει ενδεχόμενες αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης, ειδικά σε σχέση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια πρόγευση του οδικού χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια, με έμφαση στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικών πολιτικών και στα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες στην καθημερινότητά τους και ειδικότερα στο ζήτημα της ακρίβειας. «Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι, θα συνεχίσουμε», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής αλλά επιμέρους διορθώσεις. Προανήγγειλε επίσης δραστικότερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και όπου αλλού μπορεί να υπάρχουν στρεβλώσεις. Παράλληλα, προανήγγειλε παρεμβάσεις στο θέμα της στέγης, με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά και παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.
«ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»
Ειδικότερα όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ερωτηθείς ο πρωθυπουργός πώς επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημείωσε: «Οι πολίτες μάς είπαν ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα πήγαμε όμως πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες κυβερνήσεις. Δείτε τι συμβαίνει σε Γαλλία και Γερμανία. Επιμένω ότι είναι λάθος να πάμε σε κινήσεις πανικού. Οι πολίτες ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει περισσότερες παρεμβάσεις στην αγορά και φυσικά ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση του εισοδήματος. Αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών στο σουπερμάρκετ». Ταυτόχρονα έκανε λόγο για μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας, στα θέματα της καθημερινότητας και ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας. Σχετικά με την επιδοματική πολιτική τόνισε ότι «δεν θέλω το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία» και πως «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε επιδόματα για να μη δουλεύουν».
Ο Μπελέρης «πήγε» στο Μαξίμου
Οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ πέρασαν χθες στο κατώφλι του Μεγάρου για μια πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού τους συνεχάρη, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά ζητήματα ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και ταυτόχρονα συζητήθηκαν και ζητήματα οργάνωσης καθώς και λειτουργίας της ομάδας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει προ πολλού καταστήσει σαφές πως η ευρωπαϊκή ομάδα της ΝΔ θα πρέπει να εργαστεί σκληρά σε μια συγκυρία κατά την οποία πολλά και σημαντικά για την πορεία της χώρας θα κριθούν στην Ευρώπη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο «πρωταθλητής» της εκλογικής Κυριακής, Γιώργος Αυτιάς, ο οποίας σάρωσε κυριολεκτικά στους σταυρούς προτίμησης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Ελεονώρα Μελέτη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης έλαβε μέρος και ο Φρέντης Μπελέρης.
Ο ευρωβουλευτής πια κ. Μπελέρης θα είναι το πρόσωπο των επόμενων ημερών, καθώς η ελληνική πλευρά αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην αλβανική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να παραστεί και να ορκιστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. Στο μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου εκ δεξιών του πρωθυπουργού κάθισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ και δίπλα της ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Εξ αριστερών του Κυριάκου Μητσοτάκη κάθισε ο Γιώργος Αυτιάς, δίπλα η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης, εκτός του Φρέντη Μπελέρη, μετείχε στη σύσκεψη και ο έμπειρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.