Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε προβληματισμό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μεν να παραμείνει στη δεύτερη θέση, με ποσοστά ωστόσο χαμηλότερα του αναμενόμενου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε πάρει επάνω του όλη την προεκλογική καμπάνια, έφυγε για τις Σπέτσες για ολιγοήμερες διακοπές προκειμένου να σκεφτεί τις κινήσεις που πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως αναζητούν τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε αυτή την κάμψη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν τουλάχιστον στο 16%.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η επικοινωνιακή τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το θέμα του «Πόθεν Έσχες». Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η τελευταία εβδομάδα δεν ήταν καλή για τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της συζήτησης που ξεκίνησε για τα περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε μία δεύτερη ανάγνωση ωστόσο οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει στο παιχνίδι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό του είχε φτάσει στο 9,5%.
«Άρα αυτό που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένας πραγματικός άθλος, καθώς σε εκείνη τη φάση το ΠΑΣΟΚ έδειχνε να προηγείται και μάλιστα με δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ», λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι σήμερα έχουν αντιστραφεί οι όροι και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται μπροστά με διαφορά ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ.
«Η βασική εικόνα, εκεί όπου υπήρξε η μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τα αποτελέσματα του περασμένου Ιουνίου, ήταν η ελεύθερη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς είχαμε μία, grosso modo, επανάληψη των βουλευτικών μας ποσοστών, με μία μικρή απώλεια, που μπορεί να εξηγηθεί από τις διασπάσεις και τις εσωτερικές μας αναταραχές. Στις αρχές του χρόνου οι δημοσκοπήσεις μάς έδιναν 9% και 10%, όμως με την οργανωμένη εξωστρέφεια καταφέραμε να διορθώσουμε αυτή την εικόνα. Είμαστε το δεύτερο κόμμα», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM.
«Η προοδευτική αντιπολίτευση χρειάζεται μια αξιοπιστία ισχύος. Δεν έλειψε η πειθώ, δείτε για παράδειγμα ότι η πρότασή μας για μείωση των έμμεσων φόρων υιοθετήθηκε ευρέως. Έλειψε η αξιοπιστία ισχύος, δηλαδή η δυνατότητα να πειστεί κάποιος ότι αυτά μπορούν να είναι εφαρμόσιμα την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Αυτό θα ήταν δυνατόν αν συγκροτούνταν μία πολιτική δύναμη, μία πολιτική συμμαχία, η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αύριο, τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Αυτή είναι η μεγάλη προσδοκία του προοδευτικού κόσμου».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά, πάνω στο τραπέζι».
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως εμφανίζεται αποφασισμένος να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά. Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα σηματοδοτήσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τω μεταξύ από χθες το βράδυ έχει ξεκινήσει μία νέα συζήτηση σε ό,τι αφορά την παράδοση των 11 εδρών που κρατούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι «από τα ποσοστά που πήραν όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην κοινωνία. Άρα θα έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες εκεί που ανήκουν».
Φυσικά από την πλευρά της Νέας Αριστεράς δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, αφού τα στελέχη της επιμένουν ότι τα κόμματα της Αριστεράς έχουν μάθει από ήττες.
Τεμπονέρας και Κοτσακάς ζητούν από την Κουμουνδούρου συμφωνία με ΠΑΣΟΚ και Νέα ΑριστεράΕντύπωση προκάλεσε πάντως χθες η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες μόνο ώρες μετά τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του χώρου της Αριστεράς – Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό η πλατφόρμα για το «Μέτωπο Δημοκρατίας», που συγκροτείται από τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Αντώνη Κοτσακά, σε κείμενό της απορρίπτει την προοπτική του συνεδρίου, αφήνοντας αιχμές ότι αυτό εξυπηρετεί τον στόχο της ηγεσίας για έλεγχο των συσχετισμών και αναδιανομή ρόλων. Ακόμα επικρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και για ευθύνες «που δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους».
Καλούν σε δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή των κομμάτων του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου (κατά βάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά), κινημάτων και τριτοβάθμιων οργανώσεων, που θα ξεκινήσει τον διάλογο για τη διαμόρφωση μιας μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Επικαλούνται δε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών από αυτά τα τρία κόμματα θετικές απέναντι σε αυτή την προοπτική.
Μία πρώτη απάντηση στις κινήσεις αυτές έδωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Καρανίκας, λέγοντας: «Όταν διαβάζω “προτείνουμε” σημαίνει ομάδα, τάση, φράξια. Οπότε πιο πολύ σε αντιλαμβανόμαστε ως φράξια με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το άλλο στην υπονόμευση παρά ως ένα πολιτικό ον με ήθος και δημοκρατική κουλτούρα. Ίσως ζήλεψες την προσωρινότητα της Ν. Αρ2».