Έστησαν στον… τοίχο τον Ανδρουλάκη – «Colpo grosso» με τη Νέα Αριστερά

Θέμα ηγεσίας βάζει η Γιαννακοπούλου, Κωνσταντινόπουλο και Γερουλάνο - Πυρά κατά της Νάντιας από τον Δουδωνή
15:32 - 11 Ιουνίου 2024

Έντονες εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να θέτουν ακόμα και θέμα ηγεσίας.

Αν και το κόμμα βγήκε ενισχυμένο από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αποτιμάται ως μη θετικό το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της δεύτερης θέσης. Το κλίμα της επόμενης ημέρας δίνει η επίθεση που εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Δουδωνής κατά της Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή τις δηλώσεις της δεύτερης ότι το επόμενο διάστημα στα εσωκομματικά όργανα «θα συζητηθούν τα πάντα».

Ο βουλευτής Επικρατείας κατηγόρησε μάλιστα τη συνάδελφό του ότι «είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη» αναφορικά με τα ποσοστά και την επίδοση του κόμματος. Αιχμές όμως έχουν αφήσει και οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Παύλος Γερουλάνος, αποτιμώντας ότι δεν επετεύχθη ο πολιτικός στόχος του Κινήματος, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση και για την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και για τις κινήσεις του Κινήματος.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι θα συνιστούσε πολιτική αποτυχία εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχαινε να βρεθεί στη δεύτερη θέση μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Έχοντας χάσει λοιπόν αυτόν τον στόχο και με το κόμμα να παρουσιάζει μια αδυναμία στην κεφαλαιοποίηση των απωλειών των αντιπάλων του, ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι στη Χαριλάου Τρικούπη. Αρχικά η Νάντια Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της (Action 24) είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος, τι έγινε σωστά στις ευρωεκλογές», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα αρχηγού απάντησε χαρακτηριστικά «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα». Απαντώντας στις δηλώσεις της βουλευτού Δυτικού Τομέα Αθηνών, ο κ. Δουδωνής είπε (ΑNT1) ότι «είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη» και άφησε μάλιστα ευθείες αιχμές κατά της συναδέλφου του, αποδίδοντάς της μερίδιο της ευθύνης για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι στο κόμμα υπάρχει «επί οκτώ μήνες μια υποτροπιάζουσα κατάσταση εσωστρέφειας, με συγκεκριμένο στόχο», συμπληρώνοντας πάντως ότι «δεν τους βγήκε και το αποτέλεσμα που ήθελαν».

Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να αναδείξουν τις επιμέρους λεπτομέρειες πάνω στον εκλογικό χάρτη που δίνουν κάποια θετικά μηνύματα για το κόμμα. Αυτό αποτυπώθηκε και στη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, στην οποία τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να έρθει δεύτερο σε σημαντικό αριθμό Περιφερειών. Το κόμμα φαίνεται να ενισχύεται, αλλά με ρυθμούς που σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν εικόνα ολικής επαναφοράς και προοπτικής διεκδίκησης κεντρικού ρόλου στο πολιτικό σκηνικό.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η αμφισβήτηση πάντως στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη αποτυπώνεται και στη σταυροδοσία, καθώς προώθησε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, τον οποίο έχει τοποθετήσει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όμως ο κ. Σπυρόπουλος απέτυχε: με 54.350 σταυρούς κατετάγη μόλις έβδομος. Πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Νίκος Παπανδρέου, ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, βασικού αντιπάλου του κ. Ανδρουλάκη στη μάχη για την αρχηγία τον Δεκέμβριο του 2021.

Άνθρωποι κοντά στο επιτελείο Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι η μη εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου δεν επηρεάζει τον ρόλο του στη δεύτερη θέση στο κόμμα και θα παραμείνει στο πόστο του γραμματέα. Άλλα στελέχη ωστόσο τονίζουν ότι το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση και ότι δεν αποκλείεται η πρώτη εσωκομματική μονομαχία να δοθεί με αφορμή τις κάλπες για τη θέση του γραμματέα.

«Colpo grosso» Ανδρουλάκη με τη Νέα Αριστερά

Η επαναφορά του δόγματος «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ψιθυρίζεται ως λύση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με το συγκεκριμένο σενάριο να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση κοινοβουλευτική σύμπραξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς, κάτι που -εάν δρομολογηθεί- θα εκπαραθυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια τέτοια ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση θα ανατρέψει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, καθώς από την «ενοποίηση» των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» θα αθροίζουν 42 βουλευτές έναντι 36, που αριθμεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς μια τέτοια συνεργασία δεν πρόκειται να έχει χαρακτήρα ευκαιριακής συμμαχίας, αλλά θα δρομολογηθεί στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας επάνω σε συγκεκριμένους άξονες με προοπτική τις επόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, σε ένα τέτοιο σχήμα θα υπάρξουν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα σεβαστεί τους «εταίρους» του, αναθέτοντας ρόλο αντιπροέδρου για τη νέα «κοινοβουλευτική ομάδα» των προοδευτικών δυνάμεων στην Έφη Αχτσιόγλου. Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό ένα τέτοιο σενάριο και γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες έχουν ανοίξει εκ νέου μέτωπο με τη Νέα Αριστερά, ζητώντας πίσω τις «κλεμμένες έδρες» των «αποστατών», όπως χαρακτηρίζει και ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά κυρίως ο Παύλος Πολάκης τους βουλευτές που αποχώρησαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, για να φτιάξουν τη Νέα Αριστερά. Ένα είναι βέβαιο. Το παιχνίδι στον χώρο της Κεντροαριστεράς τώρα ξεκινά. Και επίσης δεν ήταν διόλου τυχαία η παρέμβαση Τεμπονέρα – Κοτσακά.