Νέα ρότα στην πορεία της κυβέρνησης χαράσσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, έχοντας λάβει και αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, έχει λάβει την απόφαση να σχηματίσει έναν επικαιροποιημένο οδικό χάρτη για την κυβέρνηση με «καθαρό» ορίζοντα τριετίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα διεξαχθεί την Παρασκευή. «Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες». Με αυτή τη δήλωση το βράδυ των ευρωεκλογών έξω από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των μετεκλογικών επιλογών του, με τις αναφορές σε νέα «αφετηρία», «αδυναμίες», «αστοχίες» και αντίδραση με περισσότερη δουλειά να ερμηνεύονται ως προμήνυμα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανασχηματισμό προ των πυλών τα επόμενα 24ωρα, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές σε στρατηγικό επίπεδο και όχι απλώς εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων και διορθωτικές κινήσεις, ενώ στο πρωθυπουργικό τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για συγχωνεύσεις υπουργείων.
Εξάλλου, οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος της Κυριακής έδειξαν και την πορεία των εξελίξεων, καθώς ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιορδανία, όπου φιλοξενείται η διεθνής σύνοδος με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα εντάχθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, απόψε, όπου αναμένεται να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο εξέλαβε ο πρωθυπουργός το μήνυμα των πολιτών από την κάλπη. Παράλληλα, απευθυνόμενος στους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει πώς θα γίνει το restart της κυβέρνησης, με στόχο να διορθωθούν οι αστοχίες των τελευταίων μηνών που οδήγησαν περίπου 1.000.000 ψηφοφόρους της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές να μην επιλέξουν την κεντροδεξιά παράταξη στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο δυσαρέσκεια σε ορισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Άλλωστε στο Μαξίμου διαπιστώνουν πως το γεγονός ότι 1.000.000 ψηφοφόροι δεν επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα στα δεξιότερα της ΝΔ, αντιθέτως απείχαν από την εκλογική διαδικασία, στέλνει το μήνυμα πως οι πολίτες έκαναν λίγο «στην άκρη», καθώς δεν βρήκαν εναλλακτική πρόταση για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητά τους σε άλλη πολιτική δύναμη. Εξού και η ερμηνεία του αποτελέσματος: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο».
Παρότι προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι δεν είναι υπέρ των μεγάλων και συχνών αλλαγών στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί σε επιβεβλημένο ανασχηματισμό, ούτως ώστε η δέσμευση για νέα αφετηρία να μεταφραστεί και σε επίπεδο προσώπων, με τον πρωθυπουργό να δέχεται και να αξιολογεί τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ την επομένη των ευρωεκλογών μετά τον πρωινό καφέ ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου σειρά κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κωστής Χατζηδάκης και Μάκης Βορίδης. Στο κυβερνητικό επιτελείο η πρώτη αίσθηση είναι ότι τη ΝΔ έπληξαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η ακρίβεια και οι χειρισμοί στο αγροτικό μέτωπο , η φορολογική μεταρρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και η στάση ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, ενώ θεωρείται πιθανό οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να έχουν να κάνουν με τα χαρτοφυλάκια που αφορούν το κόστος ζωής, και εν γένει τα ζητήματα καθημερινότητας όπως η ασφάλεια, ο τομέας της Υγείας κ.λπ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, υπογράμμισε πως «όταν ο πρωθυπουργός χρειάζεται να κάνει αλλαγές, τις κάνει. Απαιτούνται εμπιστοσύνη, σταθερό τιμόνι και καθαρό μυαλό ενόψει συνέχειας. Οι πολίτες ζητούν αλλαγές, ασφάλεια και προοπτική. Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω και ως κυβέρνηση μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά».
Σήμερα, στις 10 π.μ. ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους νέους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τους Γιώργο Αυτιά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Δημήτρη Τσιόδρα, ενώ τη Δευτέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές. Να σημειωθεί ακόμη ότι ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των διαδικασιών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κομισιόν.
Οι δυσαρεστημένοι επέλεξαν την αποχή, όχι άλλο κόμμα
Τα μηνύματα της ευρωκάλπης αναλύουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ορισμένες κυβερνητικές επιλογές όπως ο γάμος ομοφύλων, η ακρίβεια και η φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, η οποία εκφράστηκε από μερίδα ψηφοφόρων μέσω της αποχής, που κατεγράφη σε υψηλότατα επίπεδα.
Ως θετικά στοιχεία εκλαμβάνονται το γεγονός ότι η ΝΔ ήταν η νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης με διαφορά 13,5 μονάδων από τη δεύτερη πολιτική δύναμη, η Κεντροδεξιά παράταξη απώλεσε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές, ωστόσο, αυτοί δεν πήγαν σε κάποιο άλλο κόμμα, αντιθέτως επέλεξαν την αποχή. Κάτι που, σύμφωνα με την ερμηνεία του Μαξίμου, καταδεικνύει πως οι πολίτες εμπιστεύονται τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παράλληλα δεν εκφράζονται από κάποια εναλλακτική πολιτική πρόταση, αλλά αναμένουν περισσότερη αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν την πιεστική καθημερινή ζωή.
ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα για την πολιτική σταθερότητα δεν έπεισε τους πολίτες και δεν εμπεδώθηκε από το εκλογικό σώμα, το οποίο δεν εξέλαβε την ευρωκάλπη ως κρίσιμη διαδικασία με ουσιώδες διακύβευμα, αλλά την αντιμετώπισε με χαλαρότητα και αδιαφορία.
Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM για το κάτω των προσδοκιών αποτέλεσμα σημείωσε: «Στην ανάλυση του κόσμου θα δούμε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι για το φορολογικό, θεωρώ ότι ο γάμος (σ.σ.: ομόφυλα ζευγάρια) έπαιξε ρόλο, η ακρίβεια έχει παίξει ρόλο, άρα εδώ βλέπεις μεγάλους τομείς πολιτικής όπου προφανώς αυτό το οποίο αποτυπωνόταν ως δυσαρέσκεια και ως κριτική εκφράστηκε στην κάλπη. Εκφράστηκε ως “είμαι δυσαρεστημένος, δεν έχω να επιλέξω κάτι άλλο, γιατί εκτός από εσάς δεν θεωρώ κάτι άλλο αξιόπιστο, αλλά επειδή με έχετε στενοχωρήσει, δεν πάω να σας ψηφίσω”. Άρα το μήνυμα είναι ηχηρό», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναλύοντας (Action 24) το εκλογικό αποτέλεσμα διαπίστωσε ότι ο νόμος για την ισότητα στον γάμο στοίχισε πολιτικά στη ΝΔ. Πάντως, για το ίδιο θέμα ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Mega είπε ότι «προφανώς δεν θα μπορούσε να φέρει πολιτικά και εκλογικά οφέλη, είναι όμως μια αυτονόητη πολιτική πράξη, που έγινε πολιτική από την κυβέρνηση αυτή, είναι γενναία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Αν είναι να υπάρχει πολιτικό κόστος για τέτοιες κατακτήσεις σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, ας είναι κι αυτό».
Από την πλευρά του μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Δεν θα κρύψουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Υπήρξε παρατεταμένη πίεση των νοικοκυριών από την ακρίβεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσαρεστήθηκαν από τις αποφάσεις μας. Δεν θα το κρύψουμε, θα δούμε όμως τι πρέπει να αλλάξουμε». Στη συνέχεια τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάθει να ακούει, να διορθώνει, να απολογείται στους πολίτες και να διορθώνει εν κινήσει.
Κάνοντας λόγο για δυσμενές αποτέλεσμα ο βουλευτής της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, Μάριος Σαλμάς, ζήτησε με επιστολή του στον πρωθυπουργό σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.