Προσπερνώντας τη συνήθη καταγραφή των εγχώριων πολιτικών διλημμάτων και την καθιερωμένη πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, νέα έρευνα της Kapa Research ανιχνεύει τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες το διάστημα της πενταετίας 2019-2024 και οι οποίες συνθέτουν σήμερα την κοινωνική ατζέντα στη Γηραιά Ήπειρο. Με λίγα λόγια, αντί για κομματικές επιλογές, η εταιρεία δημοσκοπήσεων ζητά να πληροφορηθεί τις απόψεις και τις ανησυχίες των πολιτών για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τις προσδοκίες τους από τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία, την άποψή τους για τις προσωπικότητες του σύγχρονου κόσμου.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Όπως τα κατατάσσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, τα ζητήματα που τους απασχολούν κατά προτεραιότητα είναι η αύξηση του κόστους ζωής, το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας – οι υψηλότερες ανησυχίες των Ευρωπαίων καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές. Επιπρόσθετα, οι πολίτες εκφράζουν μεγάλη αγωνία για τον διαβρωτικό ρόλο των fake news, τις οικονομικές ανισότητες, την περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης αλλά και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ισχυρό είναι το αίτημα των πολιτών για έλεγχο του κόστους διαβίωσης και της υπερσυγκέντρωσης του πλούτου σε λίγους. Η αλληλουχία των κρίσεων που γνωρίζει η Ένωση τα τελευταία χρόνια (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική) έχει διαμορφώσει την άποψη ότι «στην Ευρώπη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
Παράλληλα, γίνεται έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία και τη Γάζα, ενώ -καθώς το αίσθημα κινδύνου από τους πολέμους και την τρομοκρατία εντείνεται- οι σχέσεις ΕΕ – Μ. Βρετανίας συνδέονται άμεσα με το ζήτημα της ασφάλειας: έτσι, το 56% των ερωτώμενων επιθυμεί επανασύνδεση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ.
ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Τέλος, φαίνεται να προωθείται η επικράτηση των ευρωπαϊκών αξιών για «δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου» έναντι του τριπτύχου «τάξη, ασφάλεια, ισχυρή ηγεσία». Η αντίφαση ανάμεσα σε αυτά τα δύο αξιακά συστήματα φωτίζει και τη νέα διαίρεση του κόσμου μεταξύ των κρατών/ηγεσιών που ομνύουν στα «δημοκρατικά ιδεώδη» και εκείνων που κατατάσσονται στα «αυταρχικά».
Συνολικά, ρωτήθηκαν 10.883 άτομα (18 ετών+) με δικαίωμα ψήφου σε 10 αντιπροσωπευτικά κράτη-μέλη της ΕΕ -Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία-, μεταξύ 4 και 24 Μαΐου 2024. Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει μια σύνοψη των βασικών ευρημάτων, καθώς και μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων της έρευνας. Τέλος, περιλαμβάνεται η πλήρης ανάλυση των ευρημάτων ανά χώρα.