Πανηγυρική υποδοχή της «Ύδρας»

Με πίδακες νερού και βεγγαλικά καλωσόρισαν τη φρεγάτα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας - Ετοιμάζονται τα «Ψαρρά» για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα
15:46 - 7 Ιούνιος 2024

Στη Σαλαμίνα επέστρεψε χθες το πρωί η φρεγάτα «Ύδρα», έπειτα από 102 ημέρες υπηρεσίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ενώ από την επόμενη εβδομάδα την ελληνική σημαία στην επιχείρηση «Ασπίδες» θα φέρει η φρεγάτα «Ψαρά». Πολεμικά πλοία χαιρέτισαν με πίδακες νερού και με βεγγαλικά τα 198 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας κατά την άφιξή τους σε ελληνικά νερά.

Στον ναύσταθμο Σαλαμίνας βρέθηκαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, και ο αρχηγός του Στόλου, αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, προκειμένου να καλωσορίσουν το πλήρωμα. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η τελική εν πλω δοκιμή της φρεγάτας «Ψαρά», καθώς λίγες ημέρες μετά τις εκλογές θα αναχωρήσει για την αποστολή. Η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση κρίνεται ως αποστολή υψηλών απαιτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών από τα χτυπήματα των Χούθι, μειώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπό τους σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Το πλήρωμα της «Ύδρας», κατά την τρίμηνη υπηρεσία του, ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία και πλήρη επαγγελματισμό σε όλες τις αποστολές συνοδείας αλλά και τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όπως με μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAVs) και με βαλλιστικούς πυραύλους.

Το πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα» στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας

Όσα έγιναν τις 102 ημέρες συμμετοχής της φρεγάτας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση αποτελούν πολύτιμο οδηγό για την αποστολή του δεύτερου ελληνικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, με το Αρχηγείο Στόλου να διαθέτει πλήρη και αναλυτική εικόνα για το επιχειρησιακό περιβάλλον. Και τα δύο πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα αναγνωρίζεται ότι είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Η φρεγάτα «Ύδρα» όπως και η φρεγάτα «Ψαρά» είναι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, με σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί. Γι’ αυτό και στα δύο πλοία έγιναν προσπάθειες ενίσχυσης των συστημάτων τους και προσθήκης νέων, όπως antidrone συστήματα.