Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα με 182 ψήφους!

Για τα επόμενα δύο χρόνια (και για τρίτη φορά ιστορικά) ως ένα από τα μη μόνιμα μέλη στο κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ
13:47 - 7 Ιουνίου 2024

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι από την Πρωτοχρονιά και για δύο χρόνια η Ελλάδα. Η υποψηφιότητα εγκρίθηκε χθες από 182 χώρες σε σύνολο 190 που συμμετείχαν και μαζί με τη Δανία θα αντικαταστήσουν την Ελβετία και τη Μάλτα ως τα δύο μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου από τη Δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα υπήρξε μέλος του Συμβουλίου και τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006.

«ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ»

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε το θετικό αποτέλεσμα, έκανε λόγο για «μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα» και πρόσθεσε: «Όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε όμως τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Μιλώντας στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ για την ελληνική υποψηφιότητα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε ότι «η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμπίπτει με δύσκολους καιρούς της μεταπολεμικής εποχής, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, που δυστυχώς συνιστούν μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, και άλλες τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις, την κλιματική κρίση, την επισιτιστική ανασφάλεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο». Τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής, συνομιλεί με όλα τα κράτη του κόσμου και φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι πλέον η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι όπου συζητιούνται όλα, δίπλα στους βασικούς συνδιαμορφωτές των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάτι που συνεπάγεται μεγάλη προβολή για τη χώρα, αναβάθμιση του διπλωματικού της προφίλ και δυνατότητα προβολής των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα. Επισήμαιναν δε ότι ο νέος ρόλος απαιτεί συστηματική προετοιμασία, διατήρηση λεπτών ισορροπιών, μεγάλη εγρήγορση και ανακλαστικά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από πέντε μόνιμα μέλη (τις πυρηνικές δυνάμεις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία) και δέκα μη μόνιμα μέλη, εκ των οποίων κάθε χρόνο εκλέγονται πέντε μέλη για διετή θητεία. Φέτος εκτός από τις δύο θέσεις της Δυτικής Ευρώπης ήταν ανοιχτές μία από τις τρεις της Αφρικής (εκλέχθηκε η Σομαλία στη θέση της Μοζαμβίκης), μία από τις δύο της Ασίας (το Πακιστάν στη θέση της Ιαπωνίας) και μία από τις δύο της Λατινικής Αμερικής (ο Παναμάς αντί για το Εκουαδόρ). Τα μη μόνιμα μέλη η θητεία των οποίων λήγει στο τέλος του 2025 είναι οι Αλγερία, Σιέρα Λεόνε, Νότια Κορέα, Σλοβενία και Γουιάνα.