Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον απόπλου της φρεγάτας «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού και τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Η αλλαγή σκυτάλης με την «Ύδρα», που βρισκόταν σε απόλυτη και διαρκή ετοιμότητα επί τρεις μήνες εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, καθώς το πλοίο αναμένεται να δέσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας αύριο Πέμπτη. Και λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται η αναχώρηση της φρεγάτας «Ψαρά». Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και στα δύο πληρώματα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση είναι αποστολή υψηλών απαιτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών από τα χτυπήματα των Χούθι, μειώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπό τους σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη φρεγάτα «Ύδρα» τόσο πριν από την αναχώρησή της από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και όταν βρισκόταν εν πλω στον κόλπο του Άντεν στις 11 Μαρτίου. Και στις δύο επισκέψεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε εκφράσει τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας, αναγνωρίζοντας μάλιστα στις δηλώσεις του προς το πλήρωμα της φρεγάτας πως «η πατρίδα σάς έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου».
Και τα δύο πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα αναγνωρίζεται ότι είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Η φρεγάτα «Ύδρα» όπως και η φρεγάτα «Ψαρά» είναι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, με σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί, και τα συστήματά τους μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Γι’ αυτό και στα δύο πλοία έγιναν προσπάθειες ενίσχυσης των συστημάτων και προσθήκης νέων, όπως τα συστήματα anti-drone. Η φρεγάτα «Ψαρά» διαθέτει 16 πυραύλους ESSM, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, συστήματα εντοπισμού drones, οργανικό ελικόπτερο, καθώς και μια ομάδα καλά εκπαιδευμένων ΟΥΚ. Η ενεργός συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση και επενδύσεις στη θαλάσσια άμυνα ως βασικές προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού.