Πράσινη μετάβαση «made in Greece»

Την περίοδο 2010-2014 χαράξαμε μια εθνική ενεργειακή στρατηγική που, λιγότερο ή περισσότερο, ακολούθησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις
17:02 - 5 Ιουνίου 2024

Ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα κινδύνου, με την πράσινη μετάβαση να είναι μονόδρομος. Δεν αρκεί η θεωρία, χρειάζονται πράξεις, συγκεκριμένες πολιτικές, με αρχή, μέση και τέλος. Γιατί η πράσινη μετάβαση είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, όπου διασταυρώνονται η αειφορία, η βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η ενεργειακή ασφάλεια, η γεωπολιτική, η δημοκρατία και η συμπεριληπτικότητα.

Γράφει ο  Γιάννης Μανιάτης

Την περίοδο 2010-2014 χαράξαμε μια εθνική ενεργειακή στρατηγική που, λιγότερο ή περισσότερο, ακολούθησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Η στρατηγική αυτή, που χρειάζεται μεγαλύτερη επιτάχυνση σήμερα, συνδυάζει την επείγουσα δράση για το περιβάλλον με την ανάδειξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Βασικός πυλώνας της είναι η ενεργειακή αειφορία και ασφάλεια, με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια κτίρια. Ταυτόχρονα, είναι κρίσιμης σημασίας να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, που χάρη στην τεχνολογική καινοτομία κάθε νοικοκυριό (ή ένας συνεταιρισμός παραγωγών) μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται, βάζοντας π.χ. ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη.
Αυτό σημαίνει εκδημοκρατισμός και πολλαπλασιασμός της παραγωγής καθαρής ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία.
Δεύτερος πυλώνας είναι η αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών μας πόρων. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται τουλάχιστον έως το 2050 ως μεταβατικό καύσιμο η ανάγκη για χρήση και εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων, ακαθάριστης αξίας 250 δισ. €, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αν και έπειτα από μια 10ετία καθυστερήσεων, με μια στρατηγική «Και φυσικό αέριο Και ΑΠΕ» η χώρα μας μπορεί να γίνει παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας. Με τη «Διπλωματία Αγωγών και Καλωδίων» να καταστεί ενεργειακός κόμβος ανάμεσα σε Ευρώπη, Ανατολή και Αφρική.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν σημαντική εξάρτηση από χώρες όπως η Κίνα, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής φωτοβολταϊκών, αιολικών και μπαταριών. Αν και η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, διαθέτει μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως παραγωγής προϊόντων πράσινης μετάβασης: ηλιακοί θερμοσίφωνες, μπαταρίες, έξυπνοι μετρητές, υλικά θερμομόνωσης κ.ά.
Είναι εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον να ενισχύσουμε αυτούς τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας, για να παράγουμε, αντί να εισάγουμε, προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με την αειφορία και με τα οφέλη αυτών να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία, με δημιουργία θέσεων εργασίας, σε ένα νέο, πράσινο και αυτοδύναμο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην προοπτική αυτού που ονομάζω Συμπεριληπτικό Κλιματικό Πατριωτισμό.

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ