Διάλειμμα μίας ημέρας από την προεκλογική δραστηριότητα κάνει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ των δύο κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μεταβαίνει στη Γαλλία, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απόβαση της Νορμανδίας, προσκεκλημένος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, έπειτα από μια περίοδο κάποιας «παγωμάρας» με σύννεφα στις σχέσεις Αθήνας – Παρισιού, κάτι που αποτυπώθηκε στην απουσία του Μακρόν και του υπουργού Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Οι ελληνογαλλικές σχέσεις ωστόσο φαίνεται πως επανέρχονται σε θετική τροχιά. Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στο ναυπηγείο της Naval στη Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες «Belharra», δίνει νέα ώθηση στα σενάρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ενδεχόμενο συνεπώς απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας FDI αλλά και των τριών κορβετών, όπως και το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για έξι επιπλέον μαχητικά Rafale παραμένει κάτι περισσότερο από πιθανό. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκτιμάται πως θα παραλάβει την πρώτη «Belharra» εντός του 2025 και τις άλλες δύο μέσα στο 2026.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό, έπειτα από την υπογραφή της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2021, που προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από τη γαλλική Naval τρεις φρεγάτες τύπου FDI, με τη δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμα (3+1), ενώ στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων υπήρχε η συζήτηση και για κορβέτες τύπου «Gowind».
Ωστόσο η ελληνική πλευρά, επανεξετάζοντας τα δηµοσιονοµικά περιθώρια της επόµενης δεκαετίας, έλαβε την απόφαση να µην προχωρήσει η προµήθεια των κορβετών ούτε να ενεργοποιηθεί η option για την τέταρτη φρεγάτα. Κι αυτό φαίνεται να επηρέασε τις στενές σχέσεις Μητσοτάκη – Μακρόν. Το κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Μεγάρου Ηλυσίων επιδεινώθηκε μετά την πρόθεση να συμμετάσχει η Ελλάδα ως συμπαραγωγός στο πρόγραµµα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», όπως και η έγκριση από τις ΗΠΑ της πώλησης των F-35 στη χώρα μας. Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η συζήτηση για την επόμενη ηγεσία της Κομισιόν, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν θα προτιμούσε την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι.
Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία και το πιθανό τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο ερμηνεύεται ως νέος γύρος «διαπραγματεύσεων» για τα εξοπλιστικά, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι την 26η Ιουλίου, στην τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων, με οικοδεσπότη τον Εμανουέλ Μακρόν.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών προ ημερών σε συνέντευξή του (Action 24): «Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30 (σ.σ.: τα Rafale), αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας. Πρέπει να δούμε αν και πόσο αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει για να το αντέξει ο προϋπολογισμός». Στην ίδια συνέντευξη σημείωνε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματος, ενώ για τις κορβέτες τόνισε: «Επαναξιολογούμε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Αναμένουμε τις τελικές εισηγήσεις. Είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».
Ο πρωθυπουργός στο ΟΑΚΑ με τους ιπτάμενους Τεντόγλου και Καραλή
Στα θέματα της προετοιμασίας των 55 αθλητών της εθνικής ομάδας του στίβου, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την αναχώρησή τους για τη Ρώμη, όπου θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Προπονητήριο. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Εμμανουήλ Καραλής, ο Νάσος Γκαβέλας και ο Γιώργος Πομάσκι, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα χαλαρό μεταξύ τους. Βλέποντας από κοντά το σκάμμα όπου προπονείται ο παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος εις μήκος, ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε: «Με ποιο πόδι πηδάς;», με τον Μίλτο Τεντόγλου να απαντά: «Με το αριστερό». «Εγώ μέχρι τους Ολυμπιακούς θα δώσω περισσότερους αγώνες, γιατί το επί κοντώ δεν καταπονεί τόσο πολύ τα γόνατα όσο το άθλημα του Μίλτου», ήταν η απάντηση του Εμμανουήλ Καραλή στην απορία του πρωθυπουργού για το πόσες και ποιες διοργανώσεις μεσολαβούν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά του έδειξε τη σωστή λαβή στο κοντάρι προκειμένου να επιτευχθεί το πιο υψηλό άλμα. Ο πρωθυπουργός έτρεξε ακόμη και στο κατοστάρι με τον Χρυσό Παραολυμπιονίκη του Τόκιο Νάσο Γκαβέλα, ενώ «δέθηκε» μαζί του με το ειδικό «σκοινάκι» το οποίο κρατάει όταν αγωνίζεται ο τυφλός πρωταθλητής με τον συναθλητή του.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ξεναγήθηκε στους χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου και ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΟΑΚΑ για τα έργα αναβάθμισης που υλοποιούνται στο προπονητήριο του στίβου, στο πλαίσιο των ευρύτερων παρεμβάσεων άνω των 62.000.000 ευρώ. «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνολική προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση όλων των αθλητικών υποδομών, 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους πρωταθλητές μας να εκφράζουν ικανοποίηση για τη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης. Έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε. Ακούμε πάντα τις υποδείξεις των πρωταθλητών μας σχετικά με τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων και έτσι όπως πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε και με άλλους αθλητές της ομάδας του στίβου, ενημερώθηκε για την πορεία των παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις και έφυγε με ένα πολύτιμο δώρο: μια φόρμα της εθνικής ομάδας στίβου.
«θα στηρίξουμε και Θα θωρακίσουμε τη Θεσσαλία»
Με την επίσκεψη στην πολύπαθη Θεσσαλία ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κύκλο περιοδειών σε όλη την επικράτεια, επιλέγοντας να ρίξει «αυλαία» από τη Λάρισα σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία. Ο πρωθυπουργός παρέστη, χθες, στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, από όπου εξέφρασε την υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει και να θωρακίσει τη Θεσσαλία που δοκιμάστηκε από τις σφοδρές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Προειδοποίησε δε για δύσκολο καλοκαίρι λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, κάνοντας λόγω για επαρκή προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης, μετά τις θεομηνίες, θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας θα υπερβούν τα δύο δισ. ευρώ.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να αφήσει για το τέλος τη Θεσσαλία δείχνει εντέλει και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της περιφέρειας, με δεδομένο ότι η ΝΔ στις εθνικές εκλογές κατέγραψε υψηλά ποσοστά στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ωστόσο που ακολούθησαν την καταστροφική πλημμύρα «Daniel» ο εκλεκτός της ΝΔ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ηττήθηκε στον β΄ γύρο από τον Δημ. Κουρέτα.
Πάντως, στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από τον θεσσαλικό κάμπο κυριάρχησαν οι λέξεις «στήριξη», «προσπάθεια», «υποχρέωση», θέλοντας να ενισχύσει το αίσθημα συνέπειας της κυβέρνησης στη δέσμευση για άμεση αποκατάσταση της περιοχής.
Σε αυτή την τελευταία προεκλογική επίσκεψη στην περιφέρεια πριν από τις δύο κεντρικές ομιλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε επίσης την ευρωπαϊκή διάσταση των έργων ανασυγκρότησης, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που έγινε στην Ευρώπη ώστε να στηριχτούν οι πληγείσες περιοχές. Σημείωσε ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, καθώς και διαπραγματευτική δύναμη, για να μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί τέτοιου είδους στήριξη από την Ευρώπη, «ώστε να υπάρχει πρόσθετη ευρωπαϊκή ανακούφιση στον πολύ σημαντικό εθνικό λογαριασμό τον οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουμε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».
Στα εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά
Στα εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά παρέστη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη έθεσαν εκ νέου σε λειτουργία το εμβληματικό κτίριο ύψους 88 μέτρων. Ένα σημαντικό τοπόσημο για τον Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης, στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε και στα άλλα μεγάλα έργα που υλοποιούνται και αλλάζουν την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.