Με τα τρία «Δ», δηλαδή «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία», ξεκίνησε προ ετών η εκστρατεία της Ελλάδας για την προώθηση της υποψηφιότητάς της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Κάτι που θα φανεί την Πέμπτη, οπότε και θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει περί τις 114 γραπτές δεσμεύσεις στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας, μάλιστα μία από τις χώρες που θα μας στηρίξουν αναμένεται να είναι και η Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν κάνει τον Μάρτιο του 2023 οι κύριοι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σήμερα, ο κ. Γεραπετρίτης ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung παρουσιάζει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας. Αύριο, θα συζητήσει το θέμα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα συνομιλήσουν και για το Κυπριακό. Μολονότι ο κ. Γκουτέρες έχει ορίσει ειδική απεσταλμένη για το θέμα, τη Μαρία Κουεγιάρ, παρατηρείται αδράνεια. Γι’ αυτό, Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί από κοινού με τους ομολόγους του από τις συνυποψήφιες χώρες (Δανία, Πακιστάν, Παναμά και Σομαλία) σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ.
Ομολογία Τατάρ για την αιτία της εισβολής στην Κύπρο
Τη στρατηγική σημασία που έχει η Κύπρος για την Τουρκία ομολογεί ο Ερσίν Τατάρ, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως η εισβολή έγινε προκειμένου μακροπρόθεσμα να εξυπηρετηθούν οι τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή. «Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς, για να κυριαρχήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσουμε την εθνική συνείδηση ζωντανή», είπε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Τούρκων Βετεράνων της Μάχης του Σαγγάριου. «Πριν από 50 χρόνια, Τούρκοι στρατιώτες ανέβηκαν στον Πενταδάκτυλο και κέρδισαν εκείνη τη μάχη υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες. Χωρίς αυτή την επιχείρηση, η Κύπρος θα ήταν σήμερα ελληνικό νησί και κατά κάποιον τρόπο η Ελλάδα θα είχε περικυκλώσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας.
Η “ΤΔΒΚ” έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού, το μέλλον και την ανεξαρτησία του. Ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μια πατρίδα στην οποία μπορεί να εφαρμόζεται η εθνική πολιτική», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο. «Η ανεξαρτησία και η ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούνται από την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές αξίες», πρόσθεσε.