Η ελληνική συμμετοχή στην άμυνα της Ευρώπης

15:00 - 31 Μαΐου 2024

Οι δύο πόλεμοι, που μαίνονται στα σύνορα και την ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης, αποτελούν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάγκη δημιουργίας ενός ορθολογικού και αδέσμευτου από τις ΗΠΑ πλαισίου πολιτικής σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Γράφει ο Λευτέρης Καρχιμάκης

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ συνιστά ένα διαχρονικό αίτημα. Η αύξηση των πόρων, η στοχευμένη χρήση τους και η διευκόλυνση αμυντικών διακρατικών συνεργασιών θα πρέπει να είναι ο πυρήνας του σχεδίου της ΕΕ σχετικά με την κοινή αμυντική στρατηγική.

Οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές, με γνώμονα τις αλλαγές που επιφέρουν οι ένοπλες συρράξεις, όπως αυτές στην Ουκρανία και το Ισραήλ, έχουν συγκροτήσει ένα σαφές σχέδιο για τη βελτίωση των παθογενειών του τομέα αυτού και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. Επιβάλλεται να προχωρήσουν επενδύσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών-μελών. Η αναβάθμιση, επίσης, των ψηφιακών συστημάτων για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας είναι ένα φλέγον ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τα ευρωπαϊκά όργανα για τη θέσπιση αντίστοιχων κανόνων. Η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό ευρωπαϊκό προϊόν με σαφή προσανατολισμό στις εκάστοτε ανάγκες των κρατών-μελών.

Οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την ΕΕ. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η πολυεπίπεδη διπλωματική στρατηγική, την οποία επί πολλά χρόνια ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να αποτελέσει αρωγό για την εθνική πολιτική και τη στάση της χώρας στις σχετικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν αρκεί να παρακολουθούμε αδρανείς τις αντιδράσεις και τις πολιτικές των λοιπών κρατών, αλλά θα πρέπει να λάβουμε σαφή θέση σε μείζονα ζητήματα. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη και εξυγίανση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας θα συμβάλει στην αύξηση και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής παραγωγής. Επιπλέον, η διαφάνεια στις αμυντικές δαπάνες και η ουσιαστική στήριξη των στελεχών είναι εξίσου σημαντικές για τη βελτίωση της λειτουργίας των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. Οι διαδικασίες αυτές θα αποδείξουν πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί πρωτοπόρος σε κινήσεις όπως η Κοινή Αμυντική Πολιτική, που έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού αμυντικού οικοδομήματος που δεν θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Την 9η Ιουνίου οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αναλογιστούν ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να προασπιστούν τα συμφέροντά τους και συγκροτούν σχέδια για όλους τους τομείς με έναν μόνο στόχο: την Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών.

Οκ Καρχιμάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, λέκτορας Ευρωπαικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων, Παν. Leiden Ολλανδία