Task force για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Πρόταση Γεραπετρίτη για ομάδα από Ευρωπαίους και Άραβες υπουργούς
15:43 - 28 Μαΐου 2024

Την ημέρα που εκατοντάδες άμαχοι στον καταυλισμό της Ράφα περνούσαν εφιαλτικές στιγμές, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντούσαν εκτάκτως Άραβες ομολόγους τους στις Βρυξέλλες. Τούτο διότι η ανάγκη να τερματιστούν εδώ και τώρα οι εχθροπραξίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Εξού και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, μιας δηλαδή που θα περιλαμβάνει υπουργούς τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση. Προσερχόμενος στο ΣΕΥ, όπου σημειωτέον συμμετείχαν πέντε υπουργοί Εξωτερικών από τα αραβικά κράτη, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε ότι εν μέσω δύο πολέμων η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες. «Πρέπει να έχουμε άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών. Πρέπει να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων. Πρέπει να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Επίσης, πρέπει να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας έτσι την πάγια θέση της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο κ. Γεραπετρίτης είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες ήδη από την Κυριακή. Συμμετείχε σε μια συζήτηση υπουργών της ΕΕ και των αραβικών χωρών, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί ήταν και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Μουσταφά. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καλούσε σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία προφανώς είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να αναγνωριστεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σε επιφυλακή η Αθήνα για το τουρκικό σκάφος «Tübitak Marmara»

Μετατόπιση των τουρκικών προκλήσεων από τον ουρανό του Αιγαίου στη θάλασσα καταγράφεται και σε αυτή την εξέλιξη εντάσσονται οι βόλτες που κάνει το ερευνητικό σκάφος «Tübitak Marmara», το οποίο για την ώρα βρίσκεται έξω από τη Σμύρνη αλλά πολύ κοντά στα Ίμια. Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός μήπως το τουρκικό πλοίο αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και ενώ δεν περνούν απαρατήρητα τα στατιστικά δεδομένα του ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό καθώς μπορεί οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών να έχουν ελαχιστοποιηθεί, ωστόσο, από τις αρχές του 2024 πλωτά μέσα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής προέβησαν σε 598 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων.

Το «Tübitak Marmara» απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαΐου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών. Το πρωί της Κυριακής έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βόρεια των Ιμίων εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, καθώς αν αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα, αυτό θα συνιστά σοβαρή κλιμάκωση μέσω μιας φαινομενικά «αθώας» δραστηριότητας όπως οι επιστημονικές μετρήσεις.