Στον άξονα της καθημερινότητας και των προβλημάτων της εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας κεντρικά όσα έχουν γίνει σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα και αυτά που έπονται ως μέτρα στο Δημογραφικό. Ο κ. Μητσοτάκης, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του μέσω των social media, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται σειρά κινήτρων ώστε να αξιοποιηθούν παλιά κλειστά ακίνητα, τόσο ιδιωτών όσο και του Δημοσίου, με στόχο την προσιτή κατοικία.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
«Μέσα από ανακαινίσεις, αλλά και το εργαλείο της “κοινωνικής αντιπαροχής”, δηλαδή την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας δομημένης και αδόμητης, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους στην Ελλάδα προσιτή κοινωνική κατοικία με λογικά ενοίκια. Μετά τις ευρωεκλογές θα μπορέσουμε να πούμε και να κάνουμε περισσότερα για αυτό το θέμα», σημείωσε σχετικά ο πρωθυπουργός και έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια έως 39 ετών. «Μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε είχαν συμβασιοποιηθεί 6.544 από τις 9.155 υπαγωγές δανείων συνολικού ύψους 630.200.000 ευρώ και εκταμιεύτηκαν ήδη τα 594.000.000 ευρώ, πάνω δηλαδή από το 90%. Τα περισσότερα ήταν στην Αττική και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Πεποίθησή μας είναι ότι κάθε γενιά πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης το Δημογραφικό όπως και το Στεγαστικό ως «δύο μεγάλες προκλήσεις», οι οποίες είναι μεν διακριτές αλλά ταυτόχρονα και αλληλένδετες, προαναγγέλλοντας ότι στο αμέσως επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ιουνίου θα παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική επί του θέματος. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες ώστε να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση να προχωρήσουν στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί, καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες υποστήριξης των αναγκών τους για υγεία και εκπαίδευση, ειδικά στα πρώτα βήματά τους, και μέτρα για την αγορά εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και την εξισορρόπηση του οικογενειακού και του επαγγελματικού χρόνου.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία από την αγορά εργασίας και -όπως τονίζει- σημειώθηκαν δύο ιστορικά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκαν οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το 2001, αλλά και πτώση κάτω από το ορόσημο των 900.000 ανέργων για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. «Από το 2019 έως σήμερα η ανεργία έχει πέσει σχεδόν κατά 8,4 μονάδες. Στους άνδρες μειώθηκε κατά 7,4 μονάδες, στις γυναίκες έπεσε σχεδόν κατά 10 μονάδες, ενώ στους νέους έως 24 ετών το θλιβερό υψηλό ρεκόρ ανεργίας που κατείχαμε για χρόνια ανήκει πια στο παρελθόν, αφού η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει υποχωρήσει κατά 20 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια», σημείωσε.