Θέλουν να σβήσουν τη γενοκτονία

Η Άγκυρα ενοχλήθηκε (!) με τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Πόντο - Προκλητική ανακοίνωση και παράτυπες ΝΟΤΑΜ
16:51 - 21 Μαΐου 2024

Παρά το εύθραυστο καλό κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα προκαλεί «χτυπώντας» σε ένα ευαίσθητο σημείο του έθνους μας. Στον Ελληνισμό του Πόντου και μετά τον Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ώρα που οι Έλληνες βουλευτές τιμούσαν με ενός λεπτού σιγή τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους του Κεμάλ, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχωρούσε σε ένα ανιστόρητο παραλήρημα, ζητώντας μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει. Να μη μιλά δηλαδή για γενοκτονία. Και είναι απορίας άξιο πώς θα διατηρηθεί η νηνεμία στα Ελληνοτουρκικά, όταν ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τον αφανισμό των Ποντίων «θεμέλιο λίθο για την ανοικοδόμηση της νέας Τουρκίας» και «απαρχή του πολέμου κατά της εχθρικής κατοχής». Στα χνάρια του Τ. Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος το πήγε ένα βήμα παρακάτω και σε ανακοίνωσή του ανέφερε για τη διεθνώς αναγνωρισμένη γενοκτονία: «Οι ισχυρισμοί του Πόντου που διατυπώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα είναι αβάσιμοι. Ο “Πόντος” είναι απλώς ένας αρχαίος ορισμός. Οι ποντιακές δραστηριότητες που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούν προέκταση της “Μεγάλης Ιδέας” της Ελλάδας. (…) Αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένοι ανεύθυνοι πολιτικοί προκειμένου να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και γαλήνη». Κοινώς, με μια έμμεση απειλή, η Άγκυρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να… ανακαλέσει, αναμένοντας από τους Έλληνες αξιωματούχους να δηλώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία. Σε χαμηλούς τόνους απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Είναι αυτονόητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει ήδη εκφραστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Για εμάς η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση συνιστά χρέος, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι Τούρκοι όμως βρήκαν και άλλο τρόπο να τεστάρουν τα όρια της Αθήνας. Εξέδωσαν τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, δεσμεύοντας περιοχές βορείως της Λήμνου, ανατολικά της Σκύρου και νοτίως της Ικαρίας για ασκήσεις από τις 15 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αμφισβητώντας έτσι την ελληνική δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλλόμενους ή ιπτάμενους για τη συγκεκριμένη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γεραπετρίτης είπε (Τalk Radio) ότι αυτό που επιδιώκουμε -σε πρώτη φάση- είναι να μη φτάνουμε στα πρόθυρα κρίσης με την Τουρκία.

Ο υπουργός εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος ότι σε δεύτερη φάση θα αγγίξουμε τη δύσκολη συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Θέλω να πιστεύω ότι είναι μία κατάλληλη ιστορική στιγμή για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα το δύσκολο αυτό κεφάλαιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.