Με ατζέντα την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και έμφαση στις μεταφορές, έναν τομέα που συνιστά πληγή για τη συμπρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στη Μακεδονία, έχοντας την προηγούμενη εβδομάδα περιοδεύσει σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, με στόχο την ενίσχυση της συσπείρωσης της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Έπεται όμως και συνέχεια, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Δυτική Μακεδονία, μια ιδιόμορφη Περιφέρεια λόγω του μεγάλου πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης και παράλληλα μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια για το κυβερνών κόμμα, καθώς στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, έχασε από τον Γιώργο Αμανατίδη, Ο τελευταίος επέστρεψε μεν στις τάξεις της ΝΔ, ωστόσο η επικράτησή του δείχνει τις ιδιαιτερότητες της τοπικής εκλογικής βάσης.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο επίπεδο των εθνικών εκλογών η «γαλάζια» παράταξη στη Δυτική Μακεδονία κατέγραψε χαμηλά ποσοστά σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αρχικά το Βελβεντό και τα Σέρβια, ακολούθως την Κοζάνη, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φλώρινα και στην Καστοριά, με πρόθεση όχι απλώς να ανακόψει τη διαρροή παραδοσιακών ψηφοφόρων αλλά και να πείσει έναν κόσμο που ενστερνίζεται πατριωτικές αξίες πως ο όντως πατριωτισμός δεν μετράται με «κορόνες» στα τηλεπαράθυρα αλλά στην πράξη και με έργα.
Και όπως δείχνουν οι μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η προσπάθεια του πρωθυπουργού δείχνει να πιάνει τόπο, καθώς η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της κεντροδεξιάς παράταξης ενισχύεται σημαντικά, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ εμφανίζουν σημάδια δημοσκοπικής υποχώρησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη επανέλαβε αυτό που κατά κανόνα κάνει στις περιοδείες του: να αναδεικνύει δηλαδή εμπράκτως το κυβερνητικό έργο, κάνοντας εκτενή αναφορά στο εμβληματικό έργο του μετρό και στην κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης των πρώτων υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τον Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη μελέτη επέκτασής του, στην οποία δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη των βορειοδυτικών αστικών τμημάτων, ώστε να βγουν από την υποβάθμιση δεκαετιών. «Σε έξι μήνες από τώρα θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και στους επισκέπτες το πιο σύγχρονο, σίγουρα το πιο όμορφο μετρό οποιαδήποτε ευρωπαϊκής πόλης. Και το λέω αυτό σε μία πόλη η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν στο παρελθόν. Το μετρό Θεσσαλονίκης επιτέλους γίνεται πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Μελέτης Επέκτασης του Μετρό, που έγινε στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων.
Αναφερόμενος στο κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συμπρωτεύουσα. δηλαδή στις μετακινήσεις, ανέδειξε των ευρωπαϊκό χαρακτήρα του έργου, στέλνοντας μήνυμα ενόψει ευρωεκλογών, ζητώντας να μην πολιτικοποιούνται οι συζητήσεις για αυτά τα έργα, γιατί, όπως παρατήρησε, «τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία θα μας υποδείξουν πού πρέπει να πάμε το μετρό και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα έργα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στην επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, όπου χθες το πρωί άρχισαν τα πρώτα δρομολόγια ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Η συνολική αγορά αφορά την προμήθεια 110 ηλεκτρικών λεωφορείων για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και 140 για την εξυπηρέτηση της Αθήνας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Γκάζι στις επενδύσεις, φρένο στην ακρίβεια
Μηνύματα για την πορεία της εθνικής οικονομίας, τις προσεχείς ευρωεκλογές αλλά και την εξωτερική πολιτική εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που απηύθυνε, στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ολοκληρώνοντας τη χθεσινή επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εξαγωγές την πιο δυναμική συνιστώσα της ελληνικής οικονομίας, ενώ μιλώντας συνολικά για την εικόνα της οικονομίας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση κατά 41% των επενδύσεων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την αύξηση της παραγωγικής βάσης. «Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος στο 9%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι η πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς το 2025 θα πλησιάσει το 5%. Να σημειωθεί πως το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ. «Οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, την ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και τη μείωση της ανεργίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την ακρίβεια με αφορμή την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν. «Η ακρίβεια επιμένει ακόμα στα τρόφιμα αλλά έχουμε και διαφορετικά κενά που υπάρχουν σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό απέστειλα την επιστολή στην κυρία Φον ντερ Λάιεν. Δεν γίνεται μεγάλες εταιρείες να ακολουθούν άλλες πολιτικές από χώρα σε χώρα», τόνισε. Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία χαρακτηρίζοντας τη ρητορική της νέας προέδρου και του εν αναμονή νέου πρωθυπουργού προκλητική και ανιστόρητη. «Την απορρίπτουμε και την επιστρέφουμε», σημείωσε. Έστρεψε δε τα βέλη και προς την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κάποιοι ανιστόρητοι καλούν την πατρίδα να ξοδέψει τα όπλα που έχει στα χέρια της με την κύρωση των μνημονίων», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών και την είχε καταψηφίσει.
Η συνάντηση με τον Φιλόθεο και το κερί στη Μητρόπολη
Την πρώτη τους συνάντηση, μετά την ενθρόνισή του, είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μητροπολίτης Φιλόθεος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο Φιλόθεος ξενάγησε τον πρωθυπουργό στους χώρους των γραφείων, ενώ του δώρισε μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως είπε, έργο της Εκκλησίας που συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας. Λίγο πριν αναχωρήσει, ο πρωθυπουργός είπε στον Μητροπολίτη πως θα ήθελε να ανάψει ένα κερί στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Φιλόθεος τού απάντησε πως θα μνημονεύσει τόσο τον πατέρα όσο και τον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο.
Στη συνάντηση παρέστησαν οι υφυπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, Χριστίνα Αλεξόπουλου, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Σταύρος Καλαφάτης, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι βουλευτές Φάνης Παπάς και Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μιχάλης Μπεκίρης, και ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, Γιάννης Παπαγεωργίου.
Το «Βέλος» θα μείνει στη Θεσσαλονίκη
Την παραμονή του θρυλικού πολεμικού «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας ως πλωτό μουσείο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ιστορικό αντιτορπιλικό. «Το “Βέλος” είναι ιστορικό πλοίο, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και αναζητείται το μόνιμο σημείο του ελλιμενισμού του ώστε να είναι απολύτως ασφαλές και εύκολα επισκέψιμο», δήλωσε. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, στο δημαρχιακό μέγαρο, κατά την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια τεράστιων αλλαγών προς το καλύτερο για τη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξη και την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε προς τον δήμο τόσο στον τομέα της καθαριότητας όσο και στο έργο της πλατείας Ελευθερίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός βρέθηκε και στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγήθηκε από τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα στην αίθουσα όπου φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε, 1940-41», με κειμήλια από την προσωπική συλλογή του βουλευτή. Ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, πρόσφερε στον κ. Μητσοτάκη ένα συλλεκτικό μετάλλιο που κυκλοφόρησε το 1975, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος, και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, εγκαινίασαν το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, καθώς και το λεύκωμα του μουσείου.