«Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων»

«Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των χιλιάδων που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους» το μήνυμα του Μητσοτάκη
13:44 - 20 Μαΐου 2024

Την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τη θλιβερή επέτειο από τη σφαγή 353.000 Ποντίων.

Σημειώνεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, την ημέρα δηλαδή που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Τον Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Ελλήνων μαζί με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με τον νόμο του 1994, τη Σουηδία με υπερψήφιση στο σουηδικό Κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015. Όσον αφορά την Τουρκία, η ιστορική ανάγνωση στη γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες και βέβαια η Άγκυρα στα διεθνή διπλωματικά φόρα δεν παραδέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία.

«Σκύβουμε το κεφάλι, όπως και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και συνεχίζει: «Τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο».

Και σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η φετινή “Ημέρα Μνήμης” συνεπώς γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες. Χτίζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα, με πυξίδα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Και μετατρέποντας τα διδάγματα της Ιστορίας σε ορμή προς ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτό και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Ούτε λησμονούμε. Επιμένουμε να διεκδικούμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε περιοδεία στα Βριλήσσια

Μήνυμα από την Πρόεδρο, αιχμές από τον Σαμαρά

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον, υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμα της για τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον», τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, Μήνυμα με αιχμές προς το εσωτερικό του πολιτικού συστήματος έστειλε Αντώνης Σαμαράς με υπονοούμενα όσον αφορά τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις.

«Όλοι μας, πολίτες και πολιτικό σύστημα -πέρα και πάνω από τα κόμματα- οφείλουμε να αναστοχαστούμε. Για το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και πώς θα το πετύχουμε», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και σε άλλο σημείο της παρέμβασής του τόνισε κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό. «Ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους πριν από 105 χρόνια. Η ημέρα μνήμης έρχεται σε μια περίοδο ταραχώδη. Μας υπενθυμίζει, με τρόπο εμφατικό, την ιστορική πραγματικότητα. Όπως συμβαίνει βεβαίως και με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου». «Εκατόν πέντε χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 θυμάτων», αναφέρει σε ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. «Ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Δύο ξένοι (της κεντροαριστεράς) στην ίδια πόλη

Στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη έδωσαν το «παρών» ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στην Αριστερά η αδικία μάς αγγίζει πολύ βαθιά». «Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν, για τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν. Και το βασικό είναι εμείς πώς θα γίνουμε μία καλύτερη χώρα. Πώς θα γίνουμε μία χώρα η οποία βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίζεται και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη συνεισφορά του αείμνηστου Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την αναγνώριση της γενοκτονίας. «Η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξανασυμβούν σε όλη την ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην κατάθεση στεφάνων

Στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή στη μνήμη 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ακούστηκε ηχηρά η λέξη «αθάνατοι», ενώ ήχησε με τη συνοδεία της λύρας ο ύμνος στον Πόντο από τον Αρσένιο Ορφανίδη.