Το στοίχημα για δραστική μείωση των ρύπων CO2

Το κόστος παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο από αυτό στη Γερμανία.
15:17 - 17 Μαΐου 2024

Ένα από τα πιο φιλόδοξα στοιχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά άμεσα τη θητεία της επόμενης Ευρωβουλής είναι η διπλή δέσμευση για δραστική μείωση των ρύπων CO2 μέχρι το 2030 και επίτευξη του Net Zero (μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2) μέχρι το 2050. Για την Ελλάδα ειδικά, η ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί μόνο κοινοτική επιταγή, αλλά μια τεράστια ευκαιρία, λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος που παρουσιάζει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Γράφει ο Βασίλης Σακελλάρης

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας της χαρίζει πολύ υψηλούς συντελεστές φορτίου, τόσο στην ηλιακή όσο και στην αιολική ενέργεια. Τι είναι όμως ο συντελεστής φορτίου και γιατί είναι τόσο σημαντικός; Ας υποθέσουμε ότι τοποθετούμε δύο πανομοιότυπα φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία. Τα δύο αυτά πάρκα έχουν τις ίδιες ακριβώς τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και το ίδιο κόστος επένδυσης. Το ηλιακό δυναμικό όμως, δηλαδή η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται, διαφέρει σημαντικά. Κατά τον χρόνο ζωής των δύο αυτών επενδύσεων λοιπόν, το πάρκο στην Ελλάδα θα παραγάγει υπερδιπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι αυτό στη Γερμανία. Συνεπώς, το κόστος παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος παραγωγής στη Γερμανία. Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα;

1) Μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με σκοπό τη μεταφορά και κατανάλωσή της στη βορειότερη Ευρώπη είναι πολύ οικονομικότερη σε σύγκριση με την απευθείας παραγωγή της στις καταναλώτριες χώρες. Η διαφορά του κόστους παραγωγής δηλαδή είναι τόσο μεγάλη, που κάνει οικονομικά συμφέρουσα την επένδυση σε γραμμές μεταφοράς υψηλής ισχύος και μεταφορά της ενέργειας από την περιοχή χαμηλού κόστους στις περιοχές υψηλού κόστους και μεγάλης ζήτησης. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά και μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση μάλιστα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με κοινοτικούς πόρους, εάν ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

2) Παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου. Το 2023, για πρώτη φορά στην ενεργειακή ιστορία της Ένωσης, ανακηρύχθηκαν έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δηλαδή επιλέξιμα προς κοινοτική χρηματοδότηση, που αφορούν το υδρογόνο. Από όλους τους τύπους υδρογόνου, αυτό με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το πιο μακρόπνοο μέλλον είναι το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ηλεκτρόλυση του νερού με χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας στις ΑΠΕ την καθιστά ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, συνεπώς και ιδανικό προορισμό επενδύσεων στην εγκατάσταση ηλεκτρολυτών μεγάλης κλίμακας και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων εξαγωγής.

Τα παραπάνω σημεία παρουσιάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Αποτελούν win-win δράσεις για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η δε υλοποίησή τους προϋποθέτει μια πολιτική συζήτηση που έχει ήδη αρχίσει στα ευρωπαϊκά όργανα, και οφείλουμε να είμαστε εκεί.

Ο κ Σακελλάρης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ