Πανηγυρικό χαρακτήρα σε υπερθετικό βαθμό δίνει η Άγκυρα στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» θέλοντας κατά βάση να ξεκόψει κάθε συζήτηση για επανέναρξη των συνομιλιών, εμμένοντας στη θέση της περί «λύσης» δύο κρατών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζέκι Ακτούρκ, ανακοίνωσε το πρόγραμμα αυτής της φιέστας εκφράζοντας παράλληλα τα νεο-οθωμανικά οράματα περί «Γαλάζιας και Ουράνιας Πατρίδας», αντιστρέφοντας ευθέως τα ιστορικά γεγονότα καθώς χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή και όσα επακολούθησαν «ειρηνευτική επιχείρηση». «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα μας, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων, συνεχίζει να υποστηρίζει τους δίκαιους σκοπούς των αδελφών, φίλων και συμμάχων χωρών σε πολλές γεωγραφίες.
Στο πλαίσιο της 50ής επετείου της “ειρηνευτικής επιχείρησης” στην Κύπρο, η οποία έφερε ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρο το νησί», είπε δίνοντας το στίγμα της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό για τους επόμενους μήνες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και ο κατάπλους του ελικοφόρου πλοίου «Anadolu», το καμάρι του Ταγίπ Ερντογάν, πτήσεις μαχητικών F-16 πάνω από την Κύπρο, παρέλαση επίλεκτων δυνάμεων, ειδικό σχέδιο λογότυπου, αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα.
Την ίδια ώρα, στο ψευδοκράτος εμμένουν στις τρεις αξιώσεις που ζητά ο Ερσίν Τατάρ προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Κουεγιάρ: απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας διεθνείς σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Τατάρ βρίσκεται υπό πίεση εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την άρνησή του να δεχθεί να συμμετάσχει σε μια κοινή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο. Γι’ αυτό και επιχείρησε μέσα από συνέντευξή του στον Μπαϊράκ να εξηγήσει τη θέση του και παράλληλα να περάσει το μήνυμα ότι περίπου στήνεται σκηνικό σε βάρος του, επικαλούμενος και τη συνάντηση που είχε η κυρία Κουεγιάρ με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου. «Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ακιντζί, εμείς και η Τουρκία αγωνιζόμαστε για να γίνει αντιληπτή ως κυρίαρχο κράτος η “ΤΔΒΚ” (σ.σ.: Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου), να εξισωθεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, να πάρουμε τη θέση που αξίζουμε στον κόσμο και να απαλλαχτούμε από τα εμπάργκο και την απομόνωση», σημείωσε ο Τατάρ σε ανάρτησή του, θέλοντας να απαντήσει στον πολιτικό του αντίπαλο.